Produktionsinfo

Regi:
May el-Toukhy
Manus:
May el-Toukhy, Maren Louise Käehne
Längd:
129 min
Produktionsland:
DK/SE
Produktionsår:
2019
Premiär i Sverige:
26 april 2019
Medverkande:
Trine Dyrholm, Gustav Lindh, Magnus Krepper, Frederikke Dahl Hansen, Mads Wille, Preben Kristensen, Ella Solgaard

Filmografi, urval

2009 Stykke for stykke
2015 Lang historie kort
2019 Dronningen

Om filmen

Danskt drama, danskt förortsliv, designat och stylat på det där snygga sättet som vårt grannland är så duktiga på. Anne (Trine Dyrholm) arbetar som advokat, specialiserad på att ta hand om sexuellt utnyttjade barn, maken Peter (Magnus Krepper) är läkare. Tillsammans med sina tvillingdöttrar lever de det till synes perfekta övre medelklasslivet i sin arkitektritade villa. En vacker dag ringer Peters ex och tycker att det är hög tid för deras gemensamma son Gustav (Gustav Lind) att bo en period hos sin far. Gustav är svensk, tjugo, strulig och dimper ner och rör om i den snygga fasaden. 

Handlingen utvecklas efter en mall som är lika ödesbundet som ett klassiskt drama. Den danska originaltiteln är Dronningen och med kuslig tydlighet står det snart klart vem det är som sätter reglerna. Skådespeleriet är lysande, de erotiska scenerna är intensiva och Trine Dyrholm är djävulskt skicklig i detta laddade kammarspel.  

Om regissören

Manus till Dronningen skrev hon tillsammans med Maren Louise Kaehne som jobbat mycket med dansk tv, bla med serier som Bron och Borgen. May el-Toukhy har tidigare gjort Lang historie kort (2015) och Stereo (2001). Hon säger i en intervju att hon med den här filmen bla velat undersöka varför det tycks vara mer tabubelagt för en äldre man att förföra sin styvdotter än för en äldre kvinna att inleda en sexuell relation med sin styvson, en tes som filmen grundligt ifrågasätter.

May el-Toukhy


Källor: Imdb, intervju i Cineuropa. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org