Produktionsinfo

Regi:
Emmanuel Carrère
Manus:
Hélène Devynck
Längd:
107 min
Produktionsland:
FR
Produktionsår:
2022
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Juliette Binoche, Hélène Lambert, Louise Pociecka, Steve Papagiannis, Jérémy Lechevallier, Kévin Maspimby, Faïçal Zoua, Arnaud Duval, Didier Pupin, Léa Carne, Nathalie Lecornu, Joël Graindorge, Clémentine Tehua, Wendy Quéguiner, Epiphanie Leloup, Chrisfield Brasseur, Patricia Prieur, Isabelle Hanout, Pascale Delevoye, Richard Vasnier, Anne Toffolutti, Clarisse Texier, Alicia Alonso (II), Évelyne Porée, Émily Madeleine, Florence Hélouin, Indiana Marie

Filmografi, urval

2003 Retour à Kotelnitch
2005 La Moustache
2022 Ouistreham

Mellan två världar

Mellan två världar visar ett Frankrike långt ifrån heta Rivieran, lavendel i Provence eller lokala viner på rutiga dukar. I filmen har Juliette Binoche i rollen som den kända parisiska författaren Marianne Winckler, gett sig av från huvudstaden för att göra research för sin nästa bok. I en lite stad i norra Frankrike wallraffar hon som ensamstående hemmafru utan försörjning, tar jobb som städerska och får möta människor som lever på existensminimum.

Vi får insyn i livet hos människorna som inte ska synas, städarna med usla löner, orimliga anställningsvillkor och tunga livssituationer. Marianne får se sin egen medelklass från ett nytt perspektiv och möter en värme hos de nya kollegorna hon träffar. En film om utanförskap och klasskillnader men också om solidaritet, gemenskap och kvinnor som står upp för varandra.

Filmen har blivit en riktig biosuccé i Frankrike och sålt över en halv miljon biljetter

 

Om regissören

Emmanuel Carrère är född 1957 i Paris. Han debuterade 1982 som författare med boken om Werner Herzog. Han har därefter skrivit flertalet böcker som även översatts till svenska, skrivit filmmanus och recenserat film. År 2005 regisserade han filmatiseringen av hans egna roman Mustaschen, om en man som rakar av sin mustasch som han haft i många år, utan att någon reagerar. När hans fru berättar för honom att han aldrig har haft en mustasch börjar hans värld rämna, vad är dröm och vad är verklighet i hans liv?

Mellan två världar är Carrères andra film och baserar sig löst på Florence Aubenas reportagebok Kajen i Ouistreham som utgavs 2010. Under den ekonomiska krisen i Frankrike 2009 undersöker Aubenas arbetssituationen för städarna på färjorna som lägger till i Caen i Normandie.

Emmanuel Carrère


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org