Produktionsinfo

Regi:
Alejandro Landes
Manus:
Alejandro Landes
Längd:
102 min
Produktionsland:
AR/CO/DE/NL/SE/UY
Produktionsår:
2019
Premiär i Sverige:
2019
Medverkande:
Moisés Arias, Julianne Nicholson, Sofia Buenaventura, Karen Quintero, Julian Giraldo, Laura Castrillón

Filmografi, urval

2007 Cocalero
2011 Porfirio
2019 Monos

Om filmen

 

En ovanligt vacker studie i mänskligt mörker med samma DNA som Flugornas herre, men filmen kämpar för att hitta substans bland alla grymheter. 

Vi följer en liten gerillagrupp med barnsoldater ledda av ett kortväxt och hänsynslöst, befäl i en dimmig bergsdal där de tränar capoeira och militär disciplin.Till en början är det oklart om det handlar om bortsprungna barn som bara leker krig men allvaret blir snart påtagligt. 

Konflikten i Colombia, där staten för ett lågintensivt krig mot olika gerillor, brottssyndikat och paramilitära grupper, har pågått sedan 60-talet. Vilken fraktion som barnen tillhör är inte helt tydligt, men det är inte heller regissören Alejandro Landes fokus. Det spelar ingen roll vilka de slåss för.

Vi kan, om vi vill, förstå att de är en produkt av USA:s ”krig mot narkotika”, av korrupt politiska och multinationella företagsintressen. 

Landes vill utforska gruppsykologi i de extrema situationer som konflikter skapar och använder ett otroligt vackert bildspråk för att lyckas med det. De fuktiga bergen och den tropiska djungeln framstår aldrig som hotfulla miljöer, men grymheterna blir om möjligt än värre av skönheten i fotot över naturen som ramar in de hjärntvättade barnen.

De grymheter som skapat barnens situation återspeglas i deras behandling av andra människor och det förstärkts av deras ungdom. 

 

Om regissören

 

Landes föddes i São Paulo, Brasilien, son till en colombiansk mor och ecuadoriansk far. Landes tog en B.A. i politisk ekonomi från Brown University 2003. Innan han blev filmskapare arbetade Landes som biträdande producent för Oppenheimer Presenta, veckovis nyhetsshow. Han skrev också för Miami Herald. Alejandros första film, Cocalero, hade premiär 2007 på Sundance Film Festival. Hans andra film Porfirio, hade premiär i Quinzaine des Réalisateurs 2011 film på festivalen i Cannes. Under 2015 arbetade han med sin egen villa i Miami där han fick möjlighet att förverkliga sina egna designidéer.

Alejandro Landes


Källor: SVT. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Påföljande visning 26/10:
Parasit »