Produktionsinfo

Regi:
Asghar Farhadi
Manus:
Asghar Farhadi
Längd:
125 min
Produktionsland:
FR/IR
Produktionsår:
2016
Premiär i Sverige:
24 mars 2017
Medverkande:
Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi, Mina Sadati, Mehdi Koushki, Farid Sajjadi Hosseini, Maral Bani Adam, Mojtaba Pirzadeh, Sam Valipour, Shirin Aghakashi, Emad Emami, Sahra Asadollahe, Ehteram Boroumand

Filmografi, urval

2003 رقص در غبار‎‎
2005 شهر زیبا
2006 چهارشنبه سوری
2009 درباره الی‎‎
2011 جدایی نادر از سیمین
2013 Le passé
2016 فروشنده
2018 Untitled Asghar Farhadi Project

Om filmen

I Teheran bor litteraturläraren Emad och hans hustru Rana. De är båda engagerade i den lokala teatergruppen och står just i färd med att repetera Arthur Millers En handelsresandes död. Samtidigt är huset som inrymmer deras lägenhet nära att kollapsa på grund av ett intilliggande bygge. De får hjälp att lämna lägenheten av Babak, en vän och skådespelarkollega, som tipsar om en lägenhet i huset han sköter. Emad och Rana flyttar in men finner att den föregående hyresgästen lämnat kvar en hel del pinaler. I samband med premiären på Millers pjäs utsätts deras privata relation för enorma påfrestningar när Rana råkar ut för ett övergrepp då hon är ensam i den nya lägenheten. Emads och Ranas liv tar en dramatisk vändning. Asghar Farhadi har laddat det psykologiska dramat med tung symbolik. Här handlar det om sprickor i fasaden på många olika plan.

Om regissören

Asghar Farhadi föddes 1972 i Iran. Redan i tonåren startade hans stora filmintresse, och utbildningen påbörjades redan vid 14 års ålder då han kom med i The Youth Cinema Society of Esfahan. Han började då göra 8 mm- och 16 mm-kortfilmer. Studierna fortsatte vid School of Dramatic Arts i Teheran där han tog examen, Bachelor in Theater, 1998.

Den professionella karriären startade 2001 då han var medförfattare till manuskriptet för filmen Ertefae Past som hade premiär 2002. Filmen blev en succé hos såväl publik som kritiker. Följande år gjorde han sin debut som regissör med filmen Raghs dar Ghobar. Filmen fick pris vid ett par festivaler, men det var med sin fjärde film, Darbareye Elly 2009 (engelsk titel About Elly), som det stora genombrottet kom. För den fick han Silverbjörnen för bästa regi vid Berlins Filmfestival och den prominente filmvetaren David Bordwell prisade filmen som ”ett mästerverk”.

Trots situationen i Iran, med censur och officiella påbud om hur livet ska skildras i konst, litteratur och film har han valt att fortsätta leva och arbeta där. Av hans regissörskollegor har Jafar Pahani 20 års yrkesförbud (men gjorde ändå filmen Taxi Teheran som Filmstudion visade VT-16) medan kollegor som Kiarostami och Makhmalbaf är verksamma i andra länder.

Efter Oscarsvinnande Nader och Simin – En separation 2011 samt Det förflutna 2013 (som båda visats av Filmstudion) känns Farhadis personliga signatur igen. Historierna är sammansatta, komplexa, med utvikningar som kan verka ovidkommande och bagatellartade men som ändå alltid dramaturgiskt leder framåt.

Också för den aktuella filmen, The Salesman, vann Farhadi en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film. På grund av den politiska situationen i USA valde han, som en protest, att inte komma till galan för att personligen ta emot priset.

Asghar Farhadi


Källor: IMDb, Sight and Sound, www.sydsvenskan.se, www.dn.se. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org