Produktionsinfo

Regi:
Julie Delpy
Manus:
Julie Delpy
Längd:
96 min
Produktionsland:
FR/DE
Produktionsår:
2007
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Julie Delpy, Adam Goldberg, Daniel Brühl, Adan Jodorowsky, Alexandre Nahon, Albert Delpy, Alexia Landeau, Vanessa Seward

Filmografi, urval

2007 2 Days In Paris
2009 The Countess
2011 Le Skylab
2012 2 Days in New York
2015 Lolo

Om regissören

Julie Delpy föddes 1969 i Paris. Föräldrarna var båda skådespelare inom undergroundscenen i Paris. Kanske inte så konstigt att􀄴 Julie redan som femåring kom a􀄴tt stå på teaterscenen Var med i några filmer som tonåring, särskilt värt att􀄴 notera är en roll i Godards film Detektiv (1985) . 1990 flytt􀄴ade hon till New York för att􀄴 studera film på New York University. Samma år tog karriären som skådespelare ordentlig fart med rollen som Leni i Agnieszka Hollands “Europa, Europa”. Eft􀄞er det har vi kunnat se Delpy bl.a. i Kieslowskis “färgtrilogi”. Mest känd är hon tveklöst för sin roll som Celine i Richard Linklaters melankoliska kärleksdrama Bara en natt􀄴 (1995) och dess fortsätt􀄴ning Bara en dag (2004) till vilken hon också skrev manus.

Om filmen

2 dagar i Paris är Julie Delpys verk allt igenom. Det är hennes debut som regissör och hon spelar en av huvudrollerna. Hon har dessutom skrivit manus, klippt, varit medproducent, skrivit originalmusiken och det är henne vi hör sjunga när eft􀄞ertexterna rullar. Filmen är en relationskomedi med en mörk bo􀄴en. Fransyskan Marion (Julie Delpy) och amerikanen Jack (Adam Goldberg) har e􀄴tt förhållande som börjar knaka i fogarna. De ska tillbringa semesterns sista dagar i Paris för att􀄴 träffa Marions föräldrar. Jacks mage är i uppror och inte mår han bä􀄴re av att􀄴 de ständigt springer på någon av Marions oräkneliga ex. Marions föräldrar, spelas av Delpys verkliga föräldrar, är också en källa till irritation med deras obegripliga franskhet.

En del kritiker har jämfört filmen med Woody Allens filmer. Men enligt kritikern Roger Ebert finns här en annan sorts skärpa och Marion är ingen Annie Hall. Hon skulle inte blivit särskilt skrämd av en jätt􀄴elik spindel, stor som en Buick i badrummet, utan stekt den och serverat den till lunch.

I vårt programblad och på vår hemsida kallas filmen “2 days in Paris” vilket är dess originaltitel. Dett􀄴a är en följd av att􀄴 vi får tillgång till filmer allt tidigare. Vi visste nämligen inte när programmet skrevs vilken svensk titel filmen skulle få. Filmen hade svensk premiär i september.

Julie Delpy


Källor: Imdb www.imdb.com, Roger Ebert www.rogerebert.com, Wikipedia en.wikipedia.org/wiki/Julie_Delpy. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org