Produktionsinfo

Regi:
Michael Haneke
Manus:
Michael Haneke
Längd:
127 min
Produktionsland:
FR/AT/DE
Produktionsår:
2012
Premiär i Sverige:
2012
Medverkande:
Emmanuelle Riva, Jean-Louis Trintignant, Isabelle Huppert, William Shimell, Rita Blanco, Dinara Drukarova, Laurent Capelluto, Damien Jouillerot, Walid Afkir

Filmografi, urval

2001 La Pianiste
2003 Le temps du loup
2005 Caché
2008 Funny Games
2009 Das weisse Band
2012 Amour
2013 Così fan tutte
2016 Flashmob

Om filmen

Efter en inledande flashforward får vi följa Anne och Georges, pensionerade musiklärare, båda i 80-årsåldern, i deras Parislägenhet. När de återvänt hem efter en konsert med en tidigare elev finner de att någon har försökt bryta sig in i lägenheten. Kort därefter drabbas Anne av stroke. Efter en misslyckad hjärnoperation vägrar hon all sjukhusvård och Georges sköter henne. Detta är huvuddragen i Amour, en film om kärlek, åldrande och död. Huvud- personerna Anne spelas av Emmanuelle Riva som slog igenom i Hiroshima mon amour 1959 och Georges av Jean-Louis Trintignant som medverkade i En man och en kvinna 1966. Båda gör strålande insatser i filmen.

Om regissören

Michael Haneke, med sin ofta bistra uppsyn, är en varm person med mycket humor som har nära till ett skratt. Det kan det vara svårt att tro när man ser hans filmer, som på många sätt är krävande och utmanande. Och han vill utmana tittarna. Själv är han också krävande – såväl mot sina skådespelare som mot sig själv – och noggrann. Haneke är en av världens största regissörer… Men jag har aldrig mött en så krävande regissör. Han vet exakt hur han vill att filmen ska se ut, säger Jean-Louis Trintignant, huvudpersonen i Amour. I sina filmer använder Haneke musik sparsamt, men musiken har ändå den största betydelse för honom. Filmen ligger nära musiken, mer än litteratur och teater och en film lever genom rytmen – liksom musiken gör – menar Haneke. Om vi inte finner den rätta rytmen när vi berättar en historia kan det vara världens bästa historia, men det fungerar inte. Haneke är son till ett skådespelarpar och pappan var dessutom regissör. Han föddes i München 1942 men växte upp i Wiener Neustadt i Österrike. Tidigt försökte han sig på en karriär som pianist, men utan framgång, innan han påbörjade studier i filosofi, psykologi och drama vid Wiens universitet. Efter studietiden arbetade Haneke bl a som filmkritiker och scenograf innan han tog steget över till att regissera sina första filmer för TV.

Det dröjde sedan till 1989 innan han gjorde sin första spel film,
Den sjunde kontinenten. Den var första delen i en trilogi som fortsatte med Bennys video och 71 fragment. Temat i dessa tre filmer är det Haneke kallar ”den mentala istiden i Österrike”. Michael Haneke har haft stora framgångar på senare tid. Två gånger har han vunnit Guldpalmen i Cannes, 2009 för Det vita bandet och 2012 för Amour som också fick en Oscar för bästa utländska film.

Michael Haneke


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org