Produktionsinfo

Regi:
Lisa Aschan
Manus:
Josefine Adolfsson, Lisa Aschan
Längd:
84 min
Produktionsland:
SE
Produktionsår:
2011
Premiär i Sverige:
2011
Medverkande:
Mathilda Paradeiser, Linda Molin

Filmografi, urval

2005 In Transit
2009 Thea och Leoparden
2011 Apflickorna
2015 Det vita folket

Om filmen

Emma och Cassandra möts på ridskolan på en kurs i voltige, den sport där ryttaren utför akrobatik på hästryggen. Emma är den vardagliga tjejen som ställs mot Cassandra som får representera den mer spännande och världsvana och som tar Emma under sina vingar och säger ”jag kan träna vem som helst till vad som helst”. Lisa Ashan beskriver själv sin hyllade debut som ”en modern västern om sex, makt och djur” och en stor del av filmen utspelar sig just kring vem som har makten i vänskapsrelationen.

Om regissören

Apflickorna är Lisa Ashans långfilmsdebut och den har mötts av idel hyllningar under premiäråret 2011. I en intervju i DN beskriver Ashan hur hon och hennes medmanusförfattare Josefine Adolfsson med filmen ville undersöka hur ”sex är makt och makt är sex, och alla de rollspel och maktspel som det innebär” och att ridhusmiljön egentligen inte är så central utan att spelet hade kunnat utspela sig varsomhelst.

Ashan har utbildat sig på bland annat Den Danske Filmskole
i Köpenhamn där hon mötte filmfotografen Linda Wassberg och tillsammans utvecklade de en arbetsmetod där de inför varje film utarbetar en estetisk tematik, som ska visa sig i bilder och handlingar snarare än i ord. I Apflickorna är den här estetiken förstås västerninspirerad, något som tillsammans med maktrelationer blivit filmens signum.

Lisa Aschan


Källor: www.imdb.se, www.dn.se. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org