Produktionsinfo

Regi:
Mati Diop
Manus:
Mati Diop
Längd:
104 min
Produktionsland:
BE/FR/SN
Produktionsår:
2019
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Ibrahima Traore, Mame Bineta Sane, Aminata Kane, Fatou Sougou, Amadou Mbow, Abdou Balde

Filmografi, urval

2011 Snow Canon
2012 Big in Vietnam
2013 Mille soleils
2015 Liberian Boy
2017 Olympus
2019 Atlantique

Om filmen

 

Havet. Det oändligt stora och hotfulla. Den långa farofyllda resvägen från fattigdomen i Senegal till drömmarnas välbeställda liv i Europa. Havet som sköljer över små rangliga båtar och tar liv. Havet som låter de dödas själar återvända för tröst och för hämnd. 

Ada älskar den fattige byggarbetaren Souleiman men hennes muslimska föräldrar har bestämt att hon ska gifta sig med den rike men osympatiske Omar. Souleiman och hans vänner arbetar på ett gigantiskt lyxhotellbygge i Dakar men de har inte fått ut sin lön på flera månader. I ren desperation ger de sig ut på havet i en liten ranglig båt för att försöka nå Europa och ett bättre liv. Kvar blir Ada och Souleimans vänners flickvänner. De vet ingenting om sina pojkvänners avresa och tomheten blir brutal. Allteftersom dagarna går och det är tyst från pojkvännerna blir de alltmer osäkra på om de lever eller om havet tagit dem. 

 

Om regissören

 

Mati Diop föddes 1982 i Paris och är uppvuxen i utkanten av staden. Hennes far är senegales och känd musiker och hennes mamma är fransyska. Förutom att regissera kortfilmer och dokumentärer har hon arbetat som skådespelare. Atlantique är hennes första långfilm och med den vann hon som första svarta kvinnliga regissör juryns stora pris i Cannes 2019.

Under sin barndom besökte Mati Diop ofta Senegal men det var först för tio år sedan som hon som 27-åring på allvar blev intresserad av sitt senegalesiska ursprung. Hon bodde då en längre tid i huvudstaden Dakar och försökte ta till sig de senegalesiska ungdomsår hon själv aldrig upplevde. Att på djupet förstå den unga generationen och hur deras liv gestaltade sig. Hur fattigdomen och drömmarna om ett annat liv fick många att ge sig ut på havet mot det avlägsna Europa.  Det var också under denna tid som hon på allvar började göra film. 

Mati Diop


Källor: SVT, Wikipedia, DN, The Guardian, Indiewire . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org