Produktionsinfo

Regi:
Eskil Vogt
Manus:
Eskil Vogt
Längd:
96 min
Produktionsland:
NO
Produktionsår:
2014
Premiär i Sverige:
2015-03-13
Medverkande:
Ellen Dorrit Petersen, Vera Vitali, Henrik Rafaelsen, Marius Kolbenstvedt, Stella Kvam Young

Filmografi, urval

2014 Blind
2008 Uti vår hage (TV Series) (1 episode)
2004 Les étrangers (Short)
2003 Une étreinte (Short)

Om filmen

En stilsäker och fascinerande film som utmanar tittaren i vad som egentligen är fantasi och vad som är verklighet. Huvudperson är Ingrid, en urban Oslokvinna i trettioårsåldern med en diffus diagnos som på kort tid berövat henne synen. I kristallklar detalj redovisas Ingrids dag där banalt kan bli till drama; en kopp te och dess olika kritiska tillredelsemoment; en gratäng som ryker i golvet när en lömsk diskmaskinslucka ”lägger krokben”.

Regissör Vogt med kameraman Thimios Bakatakis (Dogtooth, Attenberg) ljussätter varje intryck, emellanåt med det där lömska krokbenet utstucket – inte minst åt oss åskådare.

Jag känner stark ovilja mot att redogöra för förloppet i Blind. Det är en film som lika mycket erinrar om gåvan att som kritiker få ta in en helt ny och ”ofördärvad” upplevelse som om vårt uppdrag att teckna ner sagda upplevelse, begripligt men utan att ”fördärva” densamma – kanske det värsta med att vara kritiker”.

Det är inte primärt en berättelse om det fruktansvärda ödet att plötsligt bli blind, även om det ger en mörk klangbotten till historien, utan snarare om fantasi och kreativitet och om hur ett sinne förstärks när ett annat försvinner. Den är också väldigt rolig i sina stunder, och det är helt oförutsägbart vart det hela ska ta vägen.

Blind är fängslande, gripande, poetisk, lekfull, raffinerad, fräck, rolig, attraktiv, intelligent och, i flera avseenden, sensuell. Den vill förhöja våra sinnen och sedan suga in dem i ett synbart planlöst men nog ändå stringent komponerat universum. Den kan tyckas besläktad med verk av Resnais, Haneke & co men är mest sin egen – ärkenorska – skapelse. Den frambringar en känsla av de där isblå jazzinspelningarna med folk som Jon Balke eller Bugge Wesseltoft där form och feeling är i perfekt balans.

Om regissören

Eskil Vogt, född 1974 i Oslo, är en norsk manusförfattare och filmregissör. Han är utbildad vid Universitetet i Oslo och den franska filmskolan La Fémis. Han har tidigare skrivit manus till Joachim Triers filmer Repris och Oslo, 31 augusti – och nu har han också debuterat som långfilmsregissör.

Eskil Vogt


Källor: SvD, Onyanserat, Wikipedia. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org