Produktionsinfo

Regi:
Roman Polanski
Manus:
Yasmina Reza & Roman Polanski
Längd:
80 min
Produktionsland:
ES/FR/DE/PL
Produktionsår:
2011
Premiär i Sverige:
Feb 2012
Medverkande:
Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz, John C. Reilly, Elvis Polanski, Eliot Berger

Filmografi, urval

2005 Oliver Twist
2007 Chacun son cinema ou Ce petit coup au coeur quand la lumiere s'eteint et que le film commence
2009 GREED, a New Fragrance by Francesco Vezzoli
2010 Tanz Der Vampire: Das Musical
2010 The Ghost Writer
2011 Carnage
2012 A Therapy
2013 La Vénus à la fourrure

Om filmen

Två medelklasspar i medelåldern träffas i en lägenhet för att reda ut skuldfrågan i ett slagsmål mellan deras elvaåriga söner. Den civiliserade ytan börjar spricka redan i den första replikväxlingen. Artighetsfraser, samförstånd och kaffesörplande urartar snart i whiskypimplande, spyor och verbal pajkastning på sandlådenivå. Efterhand blir stämningen alltmer spänd och sprickorna inom och mellan paren förstärks. Personernas syn på barnuppfostran, livshållning och moral kommer i dagen. Allianser byggs. Män mot kvinnor, par mot par. Skådespelarinsatserna kan kort och gott beskrivas som storartade.

Förlaga till filmen är fransyska Yasmina Rezas succépjäs ”Massakerguden” som för några år sedan sattes upp på Intiman i Malmö.

Om regissören

Roman Polanski föddes i Paris 1933 av polska föräldrar. Familjen flyttade tillbaka till Polen 1936 och deporterades några år senare
till Krakows judiska getto. Kort därefter splittrades familjen, Polanski återsåg aldrig sin mor som dog i koncentrationsläger. Den unge Polanski flydde från Krakows judiska getto och överlevde kriget med hjälp av polska romersk-katolska familjer. Han återförenades med fadern efter krigsslutet och flyttade tillbaka till Krakow. Polanski har i intervjuer berättat att han redan som mycket liten fascinerades av film och tog alla möjligheter att se film. Han studerade vid filmhögskolan i Lódz och tog examen 1959. Han bor sedan många år i Paris efter att i USA 1977 blivit anklagad för sexuellt umgänge med minderårig.

Roman Polanski


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org