Produktionsinfo

Regi:
Colm Bairéad
Manus:
Colm Bairéad
Längd:
94 min
Produktionsland:
IE
Produktionsår:
2022
Premiär i Sverige:
2023
Medverkande:
Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett, Michael Patric, Kate Nic Chonaonaigh, Joan Sheehy, Tara Faughnan, Neans Nic Dhonncha, Eabha Ni Chonaola, Carolyn Bracken, Pádraig Ó Se, Breandán Ó Duinnshleibhe, Séan O Suilleabhain, Aine Hayden, Elaine O'Hara, Marion O'Dwyer, Jessica Joannides, Roise Crowley, Grainne Gillespie, Norette Leahy, Rian Bairéad

Filmografi, urval

2003 Screwed
2005 Mac an Athar
2009 Finscéal Pháidí
2011 An tÁdh
2012 Lorg na gCos: Súil Siar ar Mise Éire
2016 Frank O'Connor: Idir Dhá Shruth
2018 Murdair Mhám Trasna
2022 An Cailín Ciúin

Om filmen

Ett barn behöver uppmärksamhet för att må bra. Ett barn behöver kärlek för att blomstra. 9-åriga Cáit har fått ingetdera. I en familj med många syskon och föräldrar som saknar tid, pengar eller tålamod att älska sina barn har hon tystnat och gjort sig osynlig.
När ytterligare ett syskon snart ska födas och det är trångt i hemmet beslutas det att Cáit ska skickas ut på landet till en avlägsen släkting Eibhlín och hennes man Sean över sommaren. De driver ett litet lantbruk på den irländska landsbygden.
Det blir en omtumlande sommar för Cáit. Stillsamt och poetiskt för vi följa hennes dagar fyllda av lantbrukarvardagens alla bestyr tillsammans med Eibhlín och Sean. Där finns värme och kärlek i hushållet men också ett mörker. För Cáit blir det första gången i sitt liv som hon blir sedd och älskad på riktigt och hon utvecklas från den oerhört ensamma och tysta flickan hon var till att kunna ta emot den kärlek och omtanke hon får från Eibhlín och Sean.

Om regissören

För 42-åriga Colm Bairéad är iriskan viktig. Ett språk som egentligen är det första officiella språket före engelskan på Irland och som alla måste läsa i skolan men som få kan prata. Ett språk som, åtminstone förr, förknippades med de fattiga och obildade men som på senare år har börjat att återtas av unga poddare och rappare i Dublin. Under uppväxten på 1980-talet talade Colm Bairéads pappa enbart iriska i hemmet och nu när han själv är gift tvåbarnsfar är iriska det språk som används i familjen.
Den tysta flickan är Colm Bairéads långfilmsdebut. Dessförinnan har han gjort dokumentärer, kortfilmer och miniserier för TV, oftast för den iriskspråkiga TV-kanalen TG4.
Det var efter att ha läst novellen Det tredje ljuset från 2010 av irländska Claire Keegan som Colm Bairéad fick inspiration att göra Den tysta flickan. Att låta berättelsen utspela sig på den irländska landsbygden 1981 gör iriskan till ett självklart språkval i filmen.

Källor: www.imdb.com www.dn.se www.theguardian.com www.sdgi.ie

Colm Bairéad


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org