Produktionsinfo

Regi:
Jacques Audiard
Manus:
Jacques Audiard
Längd:
100 min
Produktionsland:
FR
Produktionsår:
2015
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby, Vincent Rottiers, Marc Zinga, Franck Falise, Sandra Murugiah

Filmografi, urval

1994 Regarde les Hommes Tomber
1996 Un héros très discret
2001 Sur mes lèvres
2005 De battre mon coeur s'est arrêté
2009 Un prophète
2012 De rouille et d'os
2015 Dheepan

Om filmen

Liksom i vår verklighet just nu, där mycket kretsar runt flyktingkatastrofen, skildrar också Jacques Audiards senaste film Dheepan ett flyktingöde. Denna gång handlar det om människor som flyr från kriget i Sri Lanka.

Dheepan själv är inte med i filmen. Han och hans familj dödades redan ett halvår tidigare. Däremot tas hans identitet över av Sivadhasan, en man som varit soldat i Tamilska tigrarna, den förlorande parten i inbördeskriget. Han bestämmer sig för att fly, men det är enklare att få tillstånd för utresa om han har fru och barn. Tillsammans med en kvinna, Yalini, som också vill lämna Sri Lanka för att ta sig till sin kusin i England, och en för dem okänd flicka, Illayal som är i 10-årsåldern, får den påhittade familjen sina papper.

De kommer inte till England utan stannar i Paris där de hamnar i en isolerad förort som styrs av narkotikaligor. Dheepan får jobb som vaktmästare i det nedgångna bostadsområdet. Hans ”fru” börjar arbeta som inofficiell hemtjänstpersonal åt en äldre, stum man på översta våningen i huset med de skummaste affärerna. Låtsasfamiljen har flytt från ett krigshärjat land, och landar i en annan slags krigszon där de än en gång är avskurna från ett lugnt, normalt socialt liv.

 

Om regissören

Jacques Audiard föddes i Paris 1952 och växte upp i en familj som alltid varit engagerad inom filmen. I tonåren ville han avlägsna sig från filmen och i stället bli lärare. Han började därför studera litteratur och filosofi vid Sorbonne, men någon examen tog han aldrig. Under studietiden blev han erbjuden att praktisera som klippare under loven och vägen in i filmbranschen stakades därmed ut. Efterhand fick han arbete som assistent till bland annat Roman Polanski.

Efter ett antal väl mottagna kortfilmer gjorde han sin första långfilm 1994, Se männen falla (Regarde les hommes tomber). Hans produktion har sedan varit ganska sparsam med en handfull filmer under 20 års tid.

Genom sitt tonfall och sitt arbetarklasstema har Audiard jämförts med bröderna Dardenne. Han har en fascinerande, intuitiv blick för främlingskap, oavsett om det gäller Paris undre värld (Dheepan), spänningar innanför fängelsemurarna (En profet) eller den glittriga Rivierans sjaskiga arbetarklassbaksida (Rust and Bone).

Audiard har fått flera priser, bland annat för En profet som blev Oscarsnominerad och vann första pris vid flera festivaler. För Dheepan fick han i år Guldpalmen i Cannes.

Jacques Audiard


Källor: www.imdb.com, Sight & Sound, www.dn.se, www.unt.se, www.variety.com . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org