Produktionsinfo

Regi:
Andrey Zvyagintsev
Manus:
Oleg Negin
Längd:
109 min
Produktionsland:
RU
Produktionsår:
2011
Premiär i Sverige:
Maj 2012
Medverkande:
Nadezhda Markina, Aleksey Rozin, Andrey Smirnov, Elena Lyadova

Filmografi, urval

2003 Vozvrashchenie
2007 Изгнание
2009 Apocrypha
2011 Елена
2011 Тайна
2011 Эксперимент 5ive
2014 Левиафан

Om filmen

Husfotografen Michail Kritjman spelar liksom tidigare en fram- trädande roll med sina betydelsebärande bilder. Kamerans långa tagningar sveper först över en exklusiv men till synes obebodd lägenhet. Det är den inte, men knappast heller ett hem i ordets fulla bemärkelse. Här lever Elena i ett stelt äktenskap med den förmögne affärsmannen Vladimir, som hon träffade tio år tidigare när hon var hans sjuksköterska. De har vars ett vuxet barn från tidigare förhål- landen, Elenas arbetslösa son och Vladimir bortskämda dotter.
När Vladimir i sitt testamente väljer att förbigå Elena, till fördel för sin flicka, finner Elena en lösning för att säkra sin framtid.

Kompositören Philip Glass har skrivit en dramatisk vinjett som följer Elena genom bostadens eleganta entré, via pendeltågsper- ronger och gångstigar till det slitna bostadskomplexet där sonen bor, och gör hennes rutinartade resa till något ödesmättat. Hon förflyttar sig bokstavligen genom klasshierarkierna. Zvjagintsev romantiserar knappast fattigdomen men i den skruttiga lägenheten kan Elena slappna av och vara en uppskattad farmor som kommer med pengar och mat. Detta är en film om segregation i dagens Ryssland och hur den påverkar människor i deras vardag.

Om regissören

Zvyagintsev föddes i Novosibirsk, Sibirien. Han utexaminerades från scenskolan i Novosibirsk 1984 vid en ålder av 20 år. 1986 flyttade han till Moskva där han arbetade som skådespelare både inom teater och film. År 2000 började han sin regissörsbana på TV-stationen REN TV där han regisserade tre avsnitt av tv-serien The Black Room. Sitt internationella genombrott fick han redan med sin första långfilm, Återkomsten (2004).

Filmen hanterar relationen mellan två tonårssöner och deras far, som plötsligt dyker upp efter att ha varit försvunnen större delen av deras liv. För den mottog han flera fina priser, bland annat Guldlejonet i Venedig.

I Förvisningen (2007) skärskådade Zvjagintsev ett äktenskap i kris, med Maria Bonnevie som förmodad otrogen hustru som dör när hennes man tvingar henne att göra abort. Den nominerades till Guldpalmen i Cannes 2007.

Till filmen New York, I Love You regisserade han ett avsnitt som senare klipptes bort. Avsnittet visades aldrig i biograferna men kan ses på filmens dvd-version. Förra året kom hans tredje långfilm Elena som mottog Juryns pris i Cannes. En socialrealistisk film, med en handlingskraftig kvinnokaraktär i centrum.

Andrey Zvyagintsev


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org