Produktionsinfo

Regi:
Leos Carax
Manus:
Leos Carax
Längd:
115 min
Produktionsland:
FR
Produktionsår:
2012
Premiär i Sverige:
November 2012
Medverkande:
Eva Mendes, Kylie Minogue, Michel Piccoli, Edith Scob, Denis Lavant, Jean-François Balmer, François Rimbau, Karl Hoffmeister, Big John, Elise Lhomeau, Jeanne Disson, Leos Carax, Nastya Golubeva Carax, Reda Oumouzoune, Zlata, Geoffrey Carey, Annabelle Dexter-Jones, Elise Caron, Corinne Yam

Filmografi, urval

1999 Pola X
2006 My Last Minute
2008 Tokyo!
2009 Hymn to Merde
2009 Naked Eyes
2010 42 One Dream Rush
2012 Holy Motors
2014 Gradiva

Om filmen

’Holy Motors’ är ett franskt fantasydrama om Monsieur Oscar som från tidig morgon till sen kväll reser i sin limousin mellan parallalla liv där vi bland annat möter honom som industrichef, mördare, tiggare, monster och familjefar. Monsieur Oscar reser ensam, endast i sällskap av Céline, kvinnan som kör honom runt i limousinen.

Filmen är referensfylld men för den delen inte referenstyngd och kan ses med lika stor behållning även om man inte är inläst på den filmhistoria Carax refererar till. Men då Carax använder sig av ny teknik för att kunna göra en del av sina historiska kopplingar går det att trots alla tillbakablickar även se ett blickande framåt – som nostalgiska framtidsblinkningar.

Om regissören

Carax inledde sin karriär med att göra kortfilmer och recensera film innan han gjorde sin första lång film ’Boy Meets Girl’ 1984. Filmen gav honom ett anseende som en visuellt mogen regissör. 1986 kom hans andra långfilm ’Ont blod’ där han fortsatte att undersöka komplex kärlek i den moderna världen, men här på ett mörkare science fiction-inspirerat tema som också får ses som en homage till de franska nya vågen-filmerna.

Hans nästa lång film, ’De älskande på Pont-Neuf’, kom 1991 och kretsar kring den parisiska bron Pont-Neuf som Carax från början ville stänga av i tre månader för att ha som inspelningsplats. Film-teamet fick bara tillstånd att använda bron i tio dagar, men filmen blev trots tidspressen av. 1999 släpptes Carax fjärde lång film ’Pola X’ som är löst baserad på Herman Melvilles roman ’Pierre: or, The Ambiguities’. ’Holy Motors’ är Carax första långfilm på 13 år och trots att han passerat femtio och trots flera års tystnad är det en film med extraordinär ungdomlig kraft.

Leos Carax


Källor: www.imdb.com, www.newyorker.com, www.svd.se, www.wikipedia.com. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org