Produktionsinfo

Regi:
Louis-Julien Petit
Manus:
Louis-Julien Petit
Längd:
105 min
Produktionsland:
FR
Produktionsår:
2015
Premiär i Sverige:
2015-06
Medverkande:
Olivier Barthelemy, Corinne Masiero, Pascal Demolon, Sarah Suco

Filmografi, urval

2015 Discount

Om filmen

Ägarna till lågpriskedjan Discount pressar sin redan underbetalda personal allt hårdare. De inför automatiserade kassor som personal ska ersättas med och klockar dem i arbetet för att kunna gallra bort de som är långsammast. Samtidigt som ej sålda livsmedel dagligen förstörs för att hålla priserna uppe anställs en aggressiv väktare för att organisera kroppsvisitering så inte någon anställd skulle drista sig ta med sig ett påläggspaket efter arbetsdagen slut.

En dag får en grupp anställda medarbetare nog. Inför konkreta hot om uppsägning bestämmer de sig för att med anarkistiska metoder starta en alternativ butik med lägre priser… Och återtar inte bara ordet solidaritet utan fyller det med innehåll.

Filmen synar de välsignelser och evangelier om frihet, lycka, rikedom och värdiga liv som predikas av marknadsfrälsta ekonomer, politiker och stora kapitalägare invid Mammons altare och som de påstår att konsumismen skapar. Den blottlägger marknadsekonomins baksidor och visar vilka de verkliga konsekvenserna av vinstmaximering och tilltagande avhumanisering medför, då stora befolkningsgrupper slås ut i arbetslöshet och dras ned i fattigdom och förnedring. Det kan verka som en enbart mörk historia men är skildrad med humor och mänsklig värme, en fransk, social komedi i Ken Loach anda!

Om regissören

Louis-Julien Petit föddes 1983 i Frankrike. Efter en examen på (ESRA) 2004 har han arbetat som filmassistent med stort antal filmer, både med franska och internationella filmskapare, där en av dessa var Luc Besson. Parallellt med det skrev han och regisserade flera kortfilmer. Han har vunnit priser på Francophone Film Festival.

Louis-Julien Petit


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org