Produktionsinfo

Regi:
Andrey Zvyagintsev
Manus:
Oleg Negin, Andrey Zvyagintsev
Längd:
140 min
Produktionsland:
RU
Produktionsår:
2014
Premiär i Sverige:
2015-03-13
Medverkande:
Vladimir Vdovichenkov, Elena Lyadova, Aleksey Serebryakov, Anna Ukolova, Roman Madyanov, Sergey Pokhodaev, Kristina Pakarina, Dmitriy Bykovskiy-Romashov, Lesya Kudryashova, Aleksey Rozin

Filmografi, urval

2003 Vozvrashchenie
2007 Изгнание
2009 Apocrypha
2011 Елена
2011 Тайна
2011 Эксперимент 5ive
2014 Левиафан

Om filmen

Leviathan har fått sitt namn efter det sjöodjur som omnämns i Gamla Testamentet och som det avråds från att utmana. Filmen utspelar sig i ett fiktivt ryskt samhälle vid Barents hav. Den egensinnige bilmekanikern och mångsysslaren Kolja har mot alla odds lyckats behålla familjens gamla hus med magnifik utsikt över havet. Samhällets genomkorrupte borgmästare vill ta över Koljas mark och en ojämn kamp mellan Kolja och Makten i form av domstol, byråkrati och kyrkan tar sin början. Kolja, hans vänner och byråkraterna stärker sig ständigt med vodka i flödande mängder.

Under inspelningen lär det bara ha varit borgmästaren (Roman Madyanov) som var nykter under de blötaste scenerna. Den storslagna naturen understryker hur liten den enskilde människan kan te sig i sin kamp för överlevnad och värdighet. Philip Glass ödesmättade musik bidrar till stämningen.

Leviathan prisbelönades i Cannes 2014 och nominerades till bästa utländska film på Oscarsgalan i år. Men har av ryska makthavare mött massiv kritik.

 

Om regissören

Andrey Zvyagintsev föddes 1964 i Novosibirsk i Sibirien. Han utbildade sig till skådespelare och flyttade till Moskva 1986. Han var helt besatt av idén att försöka etablera sig som skådespelare och kämpade på för att skaffa roller. Men karriären tog aldrig fart, han försörjde sig på småjobb som snöskottare och städare medan han drömde om teaterlivet. Han fick senare göra reklamfilm och regissera ett antal avsnitt i en populär TV-serie och lyckades därmed etablera sig i filmbranschen.

Han gjorde sin första långfilm Återkomsten 2002. Trots att Återkomsten var ett förstlingsverk för Zvyagintsev, liksom för stora delar av hans filmteam, blev den en internationell storsuccé och vann bland annat i Venedig 2003. Kristianstads Filmstudio har visat alla hans tidigare tre filmer. Zvyagintsev räknas numera till en av Rysslands främsta regissörer i klass med Tarkovskij.

 

Andrey Zvyagintsev


Källor: IMDb, DN, SvD, Wikipedia, The Guardian. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org