Produktionsinfo

Regi:
Zaza Urushadze
Manus:
Zaza Urushadze
Längd:
87 min
Produktionsland:
EE/GE
Produktionsår:
2013
Premiär i Sverige:
2015-09-04
Medverkande:
Giorgi Nakashidze, Misha Meskhi, Elmo Nüganen, Lembit Ulfsak

Filmografi, urval

1998 Ak tendeba
2012 Bolo Gaseirneba
2013 Mandariinid

Om filmen

Filmen utspelar sig i en liten gudsförgäten avkrok i Georgien 1992, strax efter Sovjetunionens upplösning. Inbördeskriget mellan Abchazien och Georgien närmar sig obönhörligt. Två män är de enda kvarvarande innevånarna i byn som sedan många decennier annars utgjort en liten estländsk koloni. Alla andra har återvänt till Estland för att komma undan stridigheterna.

Männen försöker upprätthålla rutinerna kring skötseln av byns mandarinodling för att rädda årets skörd undan annalkande vinter och krig. Men när den gamle patriarken Ivo väljer att ta hand om två svårt skadade soldater ställs de inför stora praktiska och etiska val. Denna filmpärla är den första estnisk-georgiska samproduktionen någonsin.

 

Om regissören och bakgrund till filmen

Zaza Urushadze föddes i Georgien 1965. Han studerade film och teater på universitetet i Shota Rustaveli. Debutfilmen Here Comes the Dawn blev Georgiens Oscarsbidrag år 2000, men den nominerades aldrig. Mandarinodlaren är hans stora internationella genombrott. Filmen är en samproduktion mellan Georgien och Estland. Huvudpersonen Ivo spelas av Lembit Usfalk, en i hemlandet Estland mycket framgångsrik karaktärsskådespelare. Urushadze är mycket stolt både över att Estland utsåg filmen till landets Oscarsbidrag och att den sedan blev en av de fem filmer som också nominerades. Konkurrensen i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film år 2015 var ovanligt stark: Wild Tales, Leviathan, Timbuktu, Ida, Mandarinodlaren. Ida vann.

Inbördeskriget mellan Abchazien och Georgien 1992-1993 finns med i Mandarinodlaren som ett ständigt hot, men utgör mer en bakgrund till det verkliga temat: kan människan forsätta visa civilkurage, behålla sin förmåga att kommunicera och behålla sin empati även i extrema situationer? Regissörens mål med denna antikrigsfilm är att visa att det är fullt möjligt. Urushadze menar att han undviker att vara politisk, i filmen tar han inte ställning i själva konflikten. Men han påpekar att kriget var extremt påfrestande för georgierna. Han har förlorat flera vänner i kriget och 100 000 tals männiksor fick fly från sina hem i etniska rensningar.

Konflikten har fortsatt in i nutid: Ryssland invaderade Georgien under några dagar i augusti 2008 och betraktar sedan dess Abchhazien och Sydossetien som separata republiker. Georgierna menar istället att områdena är georgisk mark ockuperat av Ryssland. Urushadze påpekar att alla georgier vet att de godaste och vackraste mandarinerna odlas i provinsen Abchazien.

Kulsnitt förra filmen Taxi Teheran: 3,2

Zaza Urushadze


Källor: IMDb, intervjuer med Zaza Urushadze i samband med filmfestivalen i Warszawa, Wikipedia, Moviedatabase. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org