Produktionsinfo

Regi:
Olivier Assayas
Manus:
Olivier Assayas
Längd:
124 min
Produktionsland:
Produktionsår:
Premiär i Sverige:
6 februari 2015
Medverkande:
Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz, Lars Eidinger, Brady Corbet, Johnny Flynn, Hanns Zischler, Aljoscha Stadelmann, Luise Berndt, Gilles Tschudi, Benoït Peverelli

Filmografi, urval

2006 Noise
2006 Paris, je t'aime
2007 Boarding Gate
2008 L'Heure d'été
2010 Carlos
2012 Après mai
2014 Clouds of Sils Maria

Om filmen

Maria Enders (Juliette Binoche) är en firad skådespelerska. Redan som 18-åring fick hon sitt stora genombrott i rollen som den unga kvinnan Sigrid, som förför och driver sin betydligt äldre chef, Helena, till självmord. Kluven inför erbjudandet att spela Helena i en återuppsättning av dramat möter vi henne på väg att hämta ett pris å dramatikerns vägnar. Tillsammans med sin yngre assistent Valentine (Kristen Stewart) planerar hon därefter dra sig undan för att läsa in rollen…

Maria närmar sig själv 50 år och hennes kaotiska liv har hunnit ifatt henne. Livsberättelsen börja falla sönder. Den dialogdrivna filmen utvecklar sig till samtal om att vara kvinna, ung, åldras och om vi kan förstå oss själva i olika skeden av livet. I ett metadrama om den kreativa skapelseprocessen navigerar Maria och Valentine i gränslandet mellan fiktion och verklighet genom tillvarons olika lager.

Om regissören

Olivier Assayas föddes i Paris 1955 och utbildade sig vid École nationale supérieure des Beaux-Arts, och han har själv varit ordförande för intagningskommittén till La Fémis, Frankrikes nationella filmskola.

Förutom sitt filmskapande arbetar han som filmkritiker och skriver bland annat i filmtidskriften Cahiers du cinéma. Assayas var en av de första i Europa att uppmärksamma den nya asiatiska filmvågen. 1990 publicerade han en bok om Ingmar Bergman, Conversation avec Bergman, och kvällens film har drag av Bergmans Persona.

Efter sitt genombrott med Irma Vep har han levererat ett 40-tal dramer i olika genrer men nästan alltid med de mänskliga mötena i fokus. Han är en av vår tids mest spännande auteurer med modet att våga förlora kontrollen över det han formulerat i manus. ”Det är då det verkliga livet flyttar in i filmberättelsen” har han sagt.

Olivier Assayas


Källor: IMDb, DN, Sight and Sound. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org