Produktionsinfo

Regi:
Léonor Serraille
Manus:
Léonor Serraille
Längd:
116 min
Produktionsland:
FR
Produktionsår:
2022
Premiär i Sverige:
2022
Medverkande:
Annabelle Lengronne, Stéphane Bak, Kenzo Sambin, Ahmed Sylla, Sidy Fofana, Milan Doucansi, Jean-Christophe Folly, Majd Mastoura, Pascal Rénéric, Thibaut Évrard, Angelina Woreth, Manon Clavel, Laetitia Dosch, Saül Benchetrit, Rafaël Rajabian, Aliocha Delmotte, Serena Goy de Peretti

Filmografi, urval

2016 Body
2017 Jeune femme
2022 Un petit frère

Om filmen

Vad betyder det att vara en familj? Att vara mor? Son? Att komma någon annanstans ifrån men ändå vara fransk? ”Mor och son” är en gripande krönika i regi av Léonore Serraille som skildrar uppväxten tillsammans ur olika perspektiv. En ömsint och eftertänksam berättelse om familjeband – vad som skapar dem, och vad som sliter dem isär.

Filmer om flyktingkrisen är nästan en genre i sig, om hur folk tar sig från, oftast Mellanöstern eller Afrika, till Europa och hur de försöker anpassa sig till det nya livet. Inte sällan går det illa. ”Mor och son” är annorlunda. 

Rose är drygt 30 och har kommit till Paris från Elfenbenskusten med sina två unga söner. Hon vill att de ska få ett bättre liv än hon har haft, samtidigt vill hon inte offra allt. I jobbet som hotellstäderska träffar hon många män. En av dem erbjuder henne att flytta med honom till en annan stad, hon gör det, sönerna får bara följa med. När filmen hoppar framåt i tiden hamnar de mer eller mindre vuxna sönerna i centrum och Rose känner både glädje och lite besvikelse över att sönerna inte längre behöver henne.

Om regissören

Lèonore Serraille, manusförfattare och regissör, föddes i Lyon och var student vid La Fémis. År 2013 avslutade Serraille sin magisterexamen i allmän och jämförande litteratur vid Sorbonne-Nouvelle University. Hennes första långfilm Montparnasse Bienvenue blev en kritikersuccé på filmfestivalen i Cannes 2017 och Serraille vann Caméra d’Or för bästa debutfilm. Filmen vann också priset för bästa franska långfilm vid 6th Champs-Élysées Film Festival i Paris.

Léonor Serraille


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org