Produktionsinfo

Regi:
Joachim Trier
Manus:
Joachim Trier
Längd:
95 min
Produktionsland:
NO
Produktionsår:
2011
Premiär i Sverige:
November 2011
Medverkande:
Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Ingrid Olava, Tone Beate Mostraum

Filmografi, urval

2002 Procter
2006 Reprise
2011 Oslo, 31. august
2015 Louder Than Bombs

Om filmen

Oslo 31 augusti skildrar ett dygn i Anders liv. Kanske hans sista. Han har kommit ut från ett behandlingshem för heroinister och återupptar kontakten med en ungdomsvän som befinner sig i en helt annan livssituation. Anders har inget svårt uppenbart livstrauma bakom sig och kommer från bra sociala förhållanden. Han har trots till synes goda yttre förutsättningar ingen lust att leva. ”Heroinmissbruket blir mest en metafor för att skapa någon som blir pånyttfödd, som är hudlös och ser världen med ny blick” säger Trier. Louis Malle (Tag mitt liv) och Spike Lee (25th hour) har också gjort filmer med samma tematik. ”Intelligent dialog med underliggande humor, fantastiskt foto och enastående skådespeleri gör filmen till ett perfekt porträtt av regissörens egen generation”. Oslo 31 augusti vann pris som bästa film (Bronshästen) på Stockholms filmfestival 2011.

Om regissören

Joachim Triers charmiga debut film Reprise (2006) om några unga män i Oslo med författarambitioner blev Norges Oscarsbidrag
och uppmärksammades på filmfestivaler runt om i världen, bl.a i Göteborg. Den fick av någon anledning ingen svensk distribution. Joachim Trier är avlägset släkt med den danske regissörskollegan Lars, som lagt ett von till sitt efternamn. Den danska framgångssagan med en mängd lyckade Dogmafilmer verkar ha tagit en paus. Kanske kan den nya norska ’lmbølgen’ fylla utrymmet.

Den omfattar breda populär filmer, actionfilmer och konstfilmer, varav många lyckats internationellt. Detta är ett helt nytt fenomen i Norges filmhistoria som saknar namn som kan mäta sig med Sveriges många filmikoner. Vi har på filmstudion och filmmuseet
i Kristianstad tidigare kunnat visat bl.a Junk mail, Insomnia, Psalmer från köket och Häftig och begeistrad. Trier började sin filmbana med kort filmer om skejtare, själv norsk mästare i skateboard. Vilket påminner om Ruben Östlund, vår förra films regissör (Play), som tidigt specialiserade sig på att filma extremskidåkning.

Trier utbildade sig på London film school, men beskriver i en intervju hur han vantrivdes på skolan där man mest hyllade ’tråkiga’ socialrealister som Ken Loach och Mike Leigh.

Joachim Trier


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org