Produktionsinfo

Regi:
Jens Jonsson
Manus:
Hans Gunnarsson, Jens Jonsson
Längd:
107 min
Produktionsland:
Sverige
Produktionsår:
2008
Premiär i Sverige:
Februari 2008
Medverkande:
Jerry Johansson, Hampus Johansson, Georgi Staykov, Ann-Sofie Nurmi, Frederik Nilsson, Alicia Stewén, Carolina Westmann, William Blomfeldt, Camilla Larsson, Emelie Strömberg

Filmografi, urval

2002 Bror min
2003 A Changed Man
2004 Fragile
2008 Ping-pongkingen
2013 Snabba Cash: Livet Deluxe

Om regissören

Jens Jonsson föddes i Umeå 1974 och har under sitt􀄴 än så länge korta liv läst både på Konstfack och Dramatiska institutet (DI). Under sin studietid på regilinjen gjorde han kortfilmerna ”Reparation” och ”K-G i nöd och lust” som båda vann silver i Cannes. Dett􀄴a är bara starten på en prisad karriär som kortfilmsregissör. Jens Jonsson har sedan dess bland annat plockat hem Silverbjörn från Berlin och ”Ung filmblick” från Umeå. Jens Jonsson har också jobbat som manusförfa􀄴are till andra regissörer.

I sin långfilmsdebut PingPongKingen står han för regin men är även manusförfa􀄴are i samarbete med Hans Gunnarsson. Premiären skedde i januari på Sundancefestivalen i USA. Några veckor senare hade PingPongKingen svensk premiär på Göteborgs Filmfestival. Så nu återstå att􀄴 se om en strålande kortfilmskarriär är starten till en lysande långfilmskarriär.

Om filmen

Med ett􀄴 disigt foto levererar fotograf Askild Vik Edvardsen och regissör Jens Jonsson en del av två bröders liv under en sportlovsvecka i ett􀄴 vintrigt Norrland. Rille är den småfeta, inåtvända tonårsbrodern medan lillebror Erik är utåtriktad och populär. Huvudpersonen Rilles värdighet hänger i ett􀄴 snöre runt hans hals i form av nycklarna till pingisrackskåpet på fritidsgården, han är nämligen PingPongKingen. Mitt􀄴 i Rilles planering av årets pingisturnering dyker brödernas annars frånvarande pappa upp och vänder upp och ner på livet. PingPongKingen handlar om ungdomar men är ingen ungdomsfilm. Istället skulle man kunna kalla den ett􀄴 klassiskt syskondrama, om en samhörighet mellan två individer som aldrig hade existerat om de inte var just, bröder. PingPongen har en central del i filmen. Den är en stor del av den svenska folksjälen menar regissören. På varje fritidsgård eller inträngt i många svenskars källare står det, pingisbordet. Det är en del av den svenska folksjälen vilket ger pingisen en given plats i denna film. Som regissör Jonsson säger i en intervju; ”Tennis är glamoröst, men pingis- det är svett􀄴 och gummi.”

Jens Jonsson


Källor: www.gp.se, www.svd.se, www.jensjonsson.se, www.pingpongkingen.se. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org