Produktionsinfo

Regi:
Lee Chang-dong
Manus:
Lee Chang-dong
Längd:
139 min
Produktionsland:
KP
Produktionsår:
2010
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Jeong-hie Yun, Hira Kim, Lee Da-wit, Myeong-shin Park, Yong-taek Kim, Kim Min-Jae , Ahn Nae-sang

Filmografi, urval

2010 Poesi
2007 Milyang
2002 Oasis
1999 Bakha satang (manus)
1997 Chorok mulkogi
1993 Geu seome gago shibda (manus)

Om filmen

”Poesi” börjar och slutar med ljudet av forsande odvatten under en spektakulär bro. Vi återvänder till denna plats, skildrad både uppifrån broräcket och nedifrån odbrynet, under berättelsens gång. Emellan dessa bilder följer lmen 66-åriga Mija (Jeong-hie Yun) i hennes vardag.
Mija är en vänlig gammal dam med ett ungt och nyfiket sinne som lever med sitt barnbarn Wook, en pojke i tonåren. Hon har just fått diagnosen Alzheimer. Kanske till följd av detta anmäler hon sig till en syd-koreansk poesikurs. Poesiläraren förklarar för sina studenter att de måste lära sig ”att se”, att leta efter det vackra i vardagen. När det visar sig att Wook och hans kompisgäng har begått ett förfärligt brott blir det ont om skönhet i Mijas liv. Poesin kan inte förändra det som har skett, men kanske kan den hjälpa Mija att uttrycka det som inte går att förstå? Jeong-hie Yun, känd i Sydkorea för sina många filmroller på sextio- och sjuttiotalet, gör en oförglömlig insats i huvudrollen. Det är en ovanligt lyckad, tydligt feministisk, film om litteraturens kraft, om vikten av att se saker som de verkligen är, även när det enklaste utvägen är att ljuga för sig själv. Poesi visar också att motstånd inte alltid behöver vara höga skrik och självsäkra plakat.

Om regissören

Lee föddes i Daegu, staden som utgör nav i Koreas största konservativa parti. Han tog examen i koreansk litteratur 1981 från Kyungpook National University i Daegu. Under sin studietid tillbringade han mycket av sin tid på teatern, där han skrev och regisserade pjäser. Han började sin karriär som författare, med romanen ”Chorin” 1983. Som filmskapare började han skriva manus för att sedan fortsätta som regissör.

I sina filmer, som ”Oasis” och ”Peppermint Candy” berättar han ofta om skuld, sjukdom och komplicerade relationer. Dessa ämnen tas upp även i kvällens film, Poesi. Trots att alla Chang-Dong Lees filmer har rosats av kritiker är ”Poesi”, hans femte film, den första som får svensk biografdistribution. Vinnare av Bästa manus i Cannes 2010.

Lee Chang-dong


Källor: Imdb, Wikipedia, SVD, DN, GP. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org