Produktionsinfo

Regi:
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Manus:
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Längd:
87 min
Produktionsland:
FR/BE/IT
Produktionsår:
2011
Premiär i Sverige:
Januari 2012
Medverkande:
Jérémie Renier, Cécile De France, Thomas Doret, Fabrizio Rongione, Olivier Gourmet, Egon Di Mateo, Batiste Sornin, Samuel De Rijk

Filmografi, urval

1999 Rosetta
2002 Le fils
2005 L'enfant
2007 Chacun son cinema ou Ce petit coup au coeur quand
2008 Le Silence de Lorna
2011 Le gamin au vélo
2014 Deux jours, une nuit
2016 La Fille Inconnue

Om filmen

Den 11-årige Cyril blir övergiven av sin far och hamnar på barnhem. Hela tiden längtar han efter sin pappa. Mamman är försvunnen sedan länge. Men han är envis som bara ett barn kan vara och är övertygad om han ska hitta pappan. När han träffar en hårfrisörska som tar sig an honom ser tillvaron plötsligt lite ljusare ut. Och Cyrils cykel blir inte bara symbolen för, utan också det praktiska verktyg som möjliggör, en dräglig tillvaro. Associationen går ofrånkomligt till Vittorio de Sicas Cykeltjuven från 1948.

Om regissören

Bröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne har vuxit upp i Seraing, inte långt från Liège i Belgien. De är födda 1951 resp 1954. När de gick i skolan i Seraing var det, säger Jean-Pierre, en livlig stad med stålindustri, affärer, mycket folk. Men nedgången kom. Arbetslösheten blir skyhög. Denna förvandling har haft stor betydelse för tematiken i brödernas filmer.

De började med att göra dokumentärfilmer, något som genomsyrar deras filmskapande än idag. 1978 gjorde de sin första längre dokumentär, Le chant du rossignol, om motståndsrörelsen under andra världskriget och 1986 kom deras första spelfilm, Falsch, om en judisk familj som förintades av nazisterna.

I filmerna skildras ofta människor i samhällets utkant, inte säl-
lan genom barnets perspektiv. Bröderna förnekar att de medvetet söker berättelser som belyser klassfrågor. De skapar sina karaktärer efter människor de själva fascineras av, modiga människor som tvingas finna sin egen väg för att överleva. Tillsammans med bl a Ken Loach och Mike Leigh är de framstående representanter
för den socialrealistiska filmen i Europa.

Pojken med cykeln fick juryns stora pris i Cannes 2011. Den blev nominerad till Guldpalmen liksom flera tidigare filmer. Två filmer har belönats med Guldpalmen: Rosetta 1999 och Barnet 2005.

Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne


Källor: imdb.com, dn.se, svd.se, sfi.se, triart.se. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org