Produktionsinfo

Regi:
Céline Sciamma
Manus:
Céline Sciamma
Längd:
119 min
Produktionsland:
FR
Produktionsår:
2019
Premiär i Sverige:
2019
Medverkande:
Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami, Valeria Golino, Christel Baras, Armande Boulanger, Guy Delamarche, Clément Bouyssou

Filmografi, urval

2007 Water Lilies
2011 Tomboy
2014 Girlhood
2019 Porträtt av en kvinna i brand

Om filmen

 

Filmen utspelar sig i Frankrike 1760 där konstnären Marianne har fått i uppdrag att göra ett porträtt av Héloïse, en ung kvinna som just lämnat klostret. Héloïse ska giftas bort och den tilltänkta brudgummen vill se hur hon ser ut. 

Eftersom hon inte vill gifta sig tvingas Marianne måla porträttet i smyg, på natten. På dagarna iakttar hon Héloïse. Mellan de båda växer sig en stark vänskap men också attraktion och de delar Héloïses första och sista tid som sin egen. 

Filmen har blivit väl emottagen och fick pris på filmfestivalen i Cannes för bästa manus. Helena Lindblad skrev i sim recension i DN  att filmen är ”Gripande och melankoliskt storslagen när det gäller kärlek och erotik, ömsint och varm när den omfamnar idén om det klasslösa systerskapet. Ett feministiskt projekt i lyxförpackning.”

 

Om regissören

 

Céline Sciamma växte upp på åttiotalet strax utanför Paris. Hon utbildade sig på filmskolan La Fémis och hon skrev sin första långfilm, Water Lilies, i slutet av utbildningen. Filmen valdes ut till Un Certain Regard på filmfestivalen i Cannes 2007 och Sciammas karriär har fortsatt uppåt sedan dess med hyllningar och priser. 

Hon gör minimalistiska filmer där temat ofta är unga kvinnors utforskande av sin sexuella identitet. Filmen Tomboy från 2011 handlar till exempel om en tioåring som vid en flytt ser som chans att experimentera med sin könsidentitet. 

Sciamma är feminist och engagerad i att filmbranschen ska bli mer jämställd. Tillsammans med andra franska kvinnor inom filmindustrin protesterade hon exempelvis mot ojämlikheten vid 2018 års filmfestival i Cannes.

Céline Sciamma


Källor: Dagens Nyheter, iMDb, Wikipedia, kritiker.se. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org