Produktionsinfo

Regi:
Pedro Almodóvar
Manus:
Pedro Almodóvar
Längd:
114 min
Produktionsland:
ES
Produktionsår:
2019
Premiär i Sverige:
2019
Medverkande:
Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas, Julieta Serrano, Penélope Cruz

Filmografi, urval

1999 Allt om min mamma
2002 Tala med henne
2004 Dålig uppfostran
2006 Att återvända
2009 Brustna omfamningar
2011 The Skin I Live In
2013 Kära passagerare
2016 Julieta
2019 Smärta och ära

Om filmen

 

Smärta och ära handlar om en åldrande filmregissör, Salvador Mallo (Antonio Banderas) som ser tillbaka på sitt liv och sin konstnärliga gärning. Hans kreativa höjdpunkt ligger en bra bit tillbaka i tiden, och märkt av depression och tilltagande krämpor är han till synes förhindrad att skapa nya alster. Även hans kärleksliv tycks sedan länge ha passerat bäst före datum. Då cinemateket i Madrid hör av sig och vill visa en restaurerad version av hans tre decennier gamla genombrottsfilm Sabor får Salvador lust att söka upp dess huvudrollsinnehavare, som han bröt med efter filmens premiär. De två blåser nytt liv i sin gemenskap med hjälp av en pipa rökheroin, varefter en gammal kärlek passerar revy och filmen tar oss i handen i en färd bakåt i den erkända regissörens livsgärning. Den påminner om hur det en gång började för Pedro Almodóvars alter ego Salvador – och således indirekt för Almodóvar själv. Filmen har beskrivits som ett melankoliskt mästerverk om åldrande.

 

Om regissören

 

Pedro Almodóvar, född 25 september 1949 i Kastilien-La Mancha i Spanien, är en spansk filmregissör, manusförfattare och filmproducent. Han slog igenom i Spanien 1980 med långfilmen Pepi, Luci, Bom, och internationellt 1988 med Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott, och är sedan en av spansk films mest framgångsrika och internationellt erkända filmskapare i sin generation. Återkommande teman i hans filmer är spanskt kynne, religion, sexualitet och familjeliv, åtrå, passion och identitetskriser. Almodóvar vann en Oscar för bästa utländska film med Allt om min mamma 1999 och för bästa manus för Tala med henne 2003.

Pedro Almodóvar


Källor: Recensioner från Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Dagens Nyheter, SVT Kulturnyheter. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org