Produktionsinfo

Regi:
Robert Guédiguian
Manus:
Robert Guédiguian, Victor Hugo & J-L Milesi
Längd:
90 min
Produktionsland:
FR
Produktionsår:
2011
Premiär i Sverige:
Mars 2012
Medverkande:
Gérard Meylan, Marilyne Canto, Grégoire Leprince-Ringuet, Anaïs Demoustier, Adrien Jolivet, Robinson Stévenin, Jean-Pierre Darroussin, Ariane Ascaride

Filmografi, urval

2004 Mon père est ingénieur
2005 Le promeneur du champ de Mars
2006 Le Voyage en Arménie
2008 Lady Jane
2009 L'Armée du crime
2011 Les Neiges du Kilimandjaro
2014 Au fil d'Ariane
2015 Une histoire de fou

Om filmen

Den är inspirerad av ett poem av Victor Hugo: ’Les pauvres gens’ Michel och Marie-Claire har varit gifta i 30 år. De lever ett bra liv med goda och nära vänner, med barn och barnbarn. Men när Michel förlorar sitt arbete och han och hans närmaste strax därefter at- tackeras av två unga män slås idyllen i spillror. Den fysiska smärtan och ekonomiska förlusten övergår i en moralisk och existentiell problematik när det uppdagas vem attacken genomfördes av.

Om regissören

Ofta förekommande ord i franska tidningar om Robert Guédiguians filmer är se battre, la lutte, la ballade. Att slåss, kampen, balladen är ord som han förknippas med som filmregissör, producent, aktör och manusförfattare. Född 1953 i Marseille och son till en tysk mamma och en armenisk pappa har han präglats av faderns invandrarbakgrund och sina rötter i arbetarklassen. Tidigt väcktes hans politiska intresse och sedan 2008 är han medlem i det franska vänsterpartiet.

Hans filmer är ofta socialrealistiska, tydligt influerade av Marseille och dess lokala och regionala miljöer. Hans filmkonst genomsyras av blick för gruppens dynamik och individens vänskaps- och kärleksrelationer med det större kollektivet i centrum, som nav. Guédiguians filmkonst präglas av att vi alla är politiska varelser.

Han kan utmejsla komplicerade relationsproblematik och kombinera ett existentiellt, politiskt drama med ett varmt humanistiskt budskap.

Robert Guédiguian arbetar tätt ihop med sina skådespelare sen 30 år och de fortsätter i samma tradition, en sorts proletär vardagsdramatik. Han bär alltid med sig ett favoritcitat av Antonio Gramsci, där han talar om att förena intelligensens pessimism med viljans optimism.

Robert Guédiguian


Källor: Intervju med Robert Guédiguian i DN, IMDb. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org