Produktionsinfo

Regi:
Ken Loach
Manus:
Ken Loach, Paul Laverty
Längd:
100 min
Produktionsland:
BE/FR/GB
Produktionsår:
2019
Premiär i Sverige:
2019
Medverkande:
Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor, Ross Brewster, Charlie Richmond, Julian Ions, Sheila Dunkerley

Filmografi, urval

2009 Looking for Eric
2011 Route Irish
2012 The Angels' Share
2013 The Spirit of '45
2014 Jimmy's Hall
2016 I, Daniel Blake
2016 In Conversation With Jeremy Corbyn
2019 Sorry We Missed You

Om filmen

 

Under senare år har det talats mycket om ”gigekonomin”, där man inte får betalt per timme utan per uppdrag. Detta är ämnet för Ken Loachs senaste film där äkta paret Ricky och Abbie Turner sliter för att försörja sig och sina två barn. 

I sitt vårdjobb försöker Abbie dagligen ge de gamla ett människovärde. Efter en rad underbetalda ströjobb skaffar Ricky en skåpbil i förhoppningen att körningar för en budfirma ska ge familjen bättre inkomst. Men för att få ekonomin att gå ihop tvingas han köra fjorton timmar om dagen sex dagar i veckan. I ett liknande upplägg i den privatiserade hemtjänsten får Abbie åka runt under arbetsdagen mellan halv åtta på morgonen och nio på kvällen.

Men det är inte bara mörkt, även om framtiden för familjen Turner inte inger något hopp. Mitt i vardagen skymtar mänsklig värme, humor och solidaritet fram mot alla odds.

 

Om regissören

 

Ken Loach, den nu 83-årige regissören, har sedan 50 år tillbaka skildrat ojämlikhetens konsekvenser och orättvisorna i samhället. Han började sin bana med att studera juridik i Oxford. Under studietiden började han spela teater och tog sedan steget till TV-branschen. Inledningsvis producerade han en rad dramadokumentärer. En av dessa, Cathy come home från 1966 fick bostadsbristen att ta plats på Englands löpsedlar – och i parlamentet – och är än idag ett av de mest kända exemplen på film som framgångsrikt debattinlägg.

Ken Loach fick sitt stora genombrott med Kes – falken 1969, en film som regissören Krzysztof Kieslowski beundrat och influerats av. Loach har hela tiden behållit sitt grundtema där han strider för social rättvisa och rätten till ett anständigt liv för den brittiska arbetarklassen som blivit alltmer marginaliserad.

Den aktuella filmens manus är skrivet av Loachs mångåriga medarbetare Paul Laverty, som även skrev manus till den senaste succén Jag, Daniel Blake från 2016. Denna film, liksom Frihetens pris från 2006, Looking for Eric från 2009 och Änglarnas andel från 2012 har tidigare visats av Filmstudion.

Ken Loach


Källor: www.imdb.com, www.theguardian.com www.dn.se, www.sydsvenskan.se, www.sr.se/kulturnytt, www.independent.co.uk . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org