Produktionsinfo

Regi:
Alexander Payne
Manus:
Alexander Payne, Nat Faxon och Jim Rash
Längd:
115 min
Produktionsland:
US
Produktionsår:
2011
Premiär i Sverige:
Januari 2012
Medverkande:
George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller, Nick Krause, Robert Forster, Judy Greer, Beau Bridges, Matthew Lillard, Rob Huebel, Mary Birdsong, Patricia Hastie, Kim Gennaula, Grace A. Cruz, Karen Kuioka Hironaga, Carmen Kaichi, Matt Corboy, Michael Ontkean

Filmografi, urval

1996 Citizen Ruth
1999 Election
2002 About Schmidt
2004 Sideways
2006 Paris, je t'aime
2011 The Descendants
2013 Nebraska
2017 Downsizing

Om filmen

Matt King (George Clooney) är en medelålders framgångsrik advokat och ägare till ett stort oexploaterat landområde. Han lever med hustru och två döttrar ett välbärgat liv i ett vackert hus i Honolulu, Hawaii. En olycka ändrar hela hans tillvaro och tvingar honom bland annat att plötsligt ta ett föräldraansvar som han tidigare aldrig gjort. Villrådigt och lite taffligt försöker han så gott han kan reda i det kaos som olyckan direkt och indirekt utlöst. Lysande skådespel och en stillsam humor genomsyrar detta familjedrama.

George Clooney vann Golden Globe-priset för bästa skåde- spelare och filmen utnämndes till bästa film i samma gala. The Descendants smygöppnade Göteborgs filmfestival i år där för övrigt Avalon, som vi visar på vår filmhelg Bionnalen senare i höst, var den officiella öppningsfilmen.

Om regissören

Efter universitetsstudier i språk valde Alexander Payne mellan
att bli utrikeskorrespondent eller att göra film. Han valde filmen och har nu regisserat och skrivit manus (Jurassic Park III!) till ett flertal långfilmer. Med Hollywoodmått mätt gör han filmer med relativt små budgetar. Det innebär att han kan behålla kontrol-
len över slutresultatet och inte är beroende av finansiärernas synpunkter. Payne verkar älskas av de skådespelare som han jobbar med och har inga problem att knyta de största namnen till sin skådespelarlista. Just att hitta de skådespelare som passar exakt rätt i rollen ser han som den kanske allra viktigaste detaljen för att en film ska bli bra. I rollistan blandar han gärna etablerade skåde- spelare med okända eller rena amatörer. Payne har blivit specialist på att skildra manliga medelklass-”losers”, de har blivit hans komiska arketyper. Män som i sina liv prioriterat fel, som plötsligt får mattan under sina fötter bortryck, men som vaknar upp och får nya insikter om sig själva och sin omgivning. Jack Nicholson i About Schmidt, Paul Giamatti i Sideways och George Clooney i den aktuella filmen. Den film som Payne själv tycker mest om är dock Election som aldrig gick upp på de svenska biograferna.

Alexander Payne


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org