Produktionsinfo

Regi:
Michel Gondry
Manus:
Michel Gondry
Längd:
105 min
Produktionsland:
FR/IT
Produktionsår:
2006
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Gael García Bernal, Charlotte Gainsbourg, Miou-Miou, Alain Chabat, Emma de Caunes, Aurélia Petit, Sacha Bourdo, Pierre Vaneck, Stéphane Metzger, Alain de Moyencourt, Inigo Lezzi, Yvette Petit, Jean-Michel Bernard, Bertrand Delpierre, Eric Mariotto

Filmografi, urval

2008 Be Kind Rewind
2008 Tokyo!
2010 L'épine dans le coeur
2011 The Green Hornet
2012 The We and the I
2013 Is the Man Who Is Tall Happy?
2013 L'écume des jours
2015 Microbe et Gasoil

Om regissören

Michel Gondry, född 1963 i Versailles, Frankrike, kom att studera konst i Paris och bildade där tillsammans med likasinnade gruppen “Oui-Oui”. Han var inte bara trummis i bandet utan även den som regisserade deras videos. Via visningar på MTV kom hans namn i ropet och blev snabbt en absolut banbrytande musikvideoregissör, framför allt i arbetet med Björk. Tack vare bland annat de djärva bildlösningarna fick han erbjudande om att göra långfilm. Första försöket var “Human nature” som kanske inte blev någon direkt succé men tillräcklig för att ge honom en andra chans och den tog han verkligen med “Eternal sunshine of the spotlessmind”. Att Gondry som ung ville bli antingen målare eller uppfinnare går helt klart att se i de drömvärldar som han ofta frammanar. Hur långt dessa världar bär på egen hand utan samarbete med den genialiske manusförfattaren Charlie Kaufman med vilken Gondry arbetade med på de två tidigare filmerna, får vi snart se.

Om filmen

Stéphane kommer till Paris ifrån Mexico efter det att hans pappa har dött. Där har hans mamma ordnat ett inrutat och trist arbete åt honom. Den gråa vardagen försöker han balansera med ett drömlandskap som är på väg att ta över hans liv. Han träffar Stéphanie och efter de första flyktiga kontakterna så övergår det till vänskap och därefter i kärlek. Men om man heter Michel Gondry så är en sådan banal historia alls inte en vanlig lovestory, målet är inte det viktiga utan helt klart vägen dit. Snart förlorar man som åskådare fotfästet då tid och rum förvandlas framför oss. En film om kärlek och drömmar, ett tema som vi har sett förr i Gondrys filmvärld.

Michel Gondry


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org