Produktionsinfo

Regi:
Peter Grönlund
Manus:
Peter Grönlund
Längd:
97 min
Produktionsland:
SE
Produktionsår:
2015
Premiär i Sverige:
2015-10-16
Medverkande:
Malin Levanon, Lo Kauppi, Kalled Mustonen

Filmografi, urval

2015 Tjuvheder

Om filmen

Tjuvheder handlar om gatulangaren Minnas (Malin Levanon) kamp för att överleva när hon förlorat sin lägenhet och i ett försök att klara sig lurar en langare på pengar. Hon möter Katja (Lo Kauppi) som tar med henne till en illegal bosättning. Här får de en relativt dräglig tillvaro och – kanske framför allt – en gemenskap. Men Minnas förflutna smyger sig på…

Det är en socialpolitisk dramathriller som behandlar samhällets brist på solidaritet och även hur omgivningen ser på människor som inte klarar av att leva upp till de normer vi skapat. Filmen skildrar de lägsta delarna av samhället men utan en nedsättande blick och frågan filmen ställer är om det går att hålla sig utanför samhällssystemet.

Filmen har beskrivits av Helena Lindblad i Dagens Nyheter som att den ”med den äran tar upp Stefan Jarls gamla fallna sjuttiotalsmantel” då den öppnar en dörr mot ett Stockholm som få förutom missbrukarna, de sjuka och de hemlösa känner till. En smutsig värld som sätter medelklassens ”livspusselsproblematik” i ett lite annat ljus.

Om regissören

Peter Grönlund är född 1977 och är förutom regissör även manusförfattare. Han debuterade med kortfilmen Jonny Heiskanen 2009 och har sedan dess gjort ytterligare två kortfilmer som tilldelats nationella och internationella priser: Prix Européen vid 25ème Festival Européen du Film Court (i Brest, Frankrike) och för bästa foto på Uppsala kortfilmsfestival. Gläntan från 2011 nominerades även till en Guldbagge för bästa kortfilm 2013. Tjuvheder är Grönlunds långfilmsdebut och den har mottagit fin kritik.

Grönlund har erfarenhet av socialt arbete och flera av skådespelarna i Tjuvheder har bakgrund i den miljö som skildras, något som märks i hur det bottenlöst hopplösa ändå kan luckras upp av ögonblick av värme.

 

Kulsnitt förra filmen Mandarinodlaren: 4,4

Peter Grönlund


Källor: www.imdb.com, www.kritiker.se, www.dn.se, www.svd.se, www.omfilmer.se. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org