Produktionsinfo

Regi:
Philippe Faucon
Manus:
Philippe Faucon, Amel Amani, William Karel, Sarah Saada
Längd:
73 min
Produktionsland:
Fra
Produktionsår:
2007
Premiär i Sverige:
Mars 2008
Medverkande:
Sabrina Ben Abdallah, Ariane Jacquot, Zohra Mouffok

Filmografi, urval

1990 L'amour
1995 Muriel fait le désespoir de ses parents
2000 Samia
2005 La trahison
2007 Dans la vie
2012 La Désintégration
2015 Fatima

Om regissören

Philippe Faucon är född i Ouijda i Marocko. Hans mamma var född i Algeriet med spanska rött􀄴er och pappan var en fransk soldat skickad till kriget i Algeriet. Philippe regisserade sin första långfilm L’Amour 1989, en film om ungdomar i förorten. Hans intresse för sociala frågor har också visat sig i filmer om en HIV- positiv mamma (Sabine, 1992), en lesbisk kvinnas liv (Muriel…1998) och om nordafrikanska invandrare i Marseille (Samia, 2000).

Om filmen

”Två kvinnor” berätt􀄴ar historien om en oväntad vänskap mellan en äldre handikappad judisk kvinna och hennes muslimska vårdare av nordafrikanskt ursprung. Faucon började arbeta med ”Två kvinnor” 2003 när spänningarna mellan nordafrikanska och judiska grupper ökade i Frankrike och han noterade hur de också slöt sig inåt. Religionen och etniciteten styrde alltmer vem man kunde umgås med. Allt hängde givetvis ihop med utvecklingen i Mellanöstern, på Västbanken och kriget i Libanon. Faucons mamma hade som europé råkat ut för en liknande etnisk utsortering när familjen tvingades lämna Algeriet vid självständigheten och hon själv kände sig betydligt mer arabisk än fransk. Skådespelarna i filmen är samtliga amatörer. Regissören menar att􀄴 det krävdes skådespelare med en stark social och kulturell närhet till den arbetarklassmiljö som filmen tilldrar sig i. Professionella skådespelare är i det fallet helt enkelt inte tillräckligt trovärdiga säger Faucon.

Philippe Faucon


Källor: www.unifrance.org, World Socialist Web Site www.wsws.org, Ados.fr, Folkets bio www.folketsbio.se. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org