Produktionsinfo

Regi:
Lynne Ramsay
Manus:
Lynne Ramsay & Rory Kinnear
Längd:
112 min
Produktionsland:
GB/US
Produktionsår:
2011
Premiär i Sverige:
2012
Medverkande:
John C. Reilly, Tilda Swinton, Ezra Miller, Siobhan Fallon

Filmografi, urval

1996 Kill the Day
1996 Small Deaths
1997 Gasman
1999 Ratcatcher
2002 Morvern Callar
2011 We Need to Talk About Kevin
2012 Swimmer

Om filmen

Kevins mamma Eva (Tilda Swinton) har svårt att knyta an till sin son under hela hans uppväxt och Kevin söker uppmärksamhet genom att provocera sin mamma till det yttersta. Filmen rör sig fram och tillbaka i tiden och trots att den skildrar en skolmassaker är den kanske ännu mer ett porträtt av en mor som – av olika skäl – inte förmår knyta an känslomässigt till sitt barn. I familjens stora slottslika villa är det ingen som pratar med eller om den allt mer trotsande Kevin som, ju mindre uppmärksamhet han får, söker starkare och starkare provokationer.

Om regissören

Lynne Ramsay är en skotsk regissör, manusförfattare, producent och filmare född 1969. Hon tog examen 1995 från UK’s National Film and Television School där hon specialiserade sig på filmning och regi efter att först ha läst fotografi på Napier College i Edinburgh. Hennes filmkarriär startade när hon för sin examenskort- film “Small Deaths” vann Cannes Prix de Jury 1996.

Ramsays signum är att arbeta med teman kring sorg,
skuld, död och dess efterverkningar, ofta genom att porträttera barn och unga. Hon använder generellt sätt lite dialog och låter istället bilder, detaljer, musik och ljud skapa de världar
hon skildrar.

Lynne Ramsay


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org