Produktionsinfo

Regi:
Sebastian Schipper
Manus:
Olivia Neergaard-Holm, Eike Frederik Schulz, Sebastian Schipper
Längd:
138 min
Produktionsland:
DE/FR
Produktionsår:
2015
Premiär i Sverige:
2015-10-23
Medverkande:
Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski, Burak Yigit, Max Mauff, André Hennicke, Anna Lena Klenke, Eike Frederik Schulz

Filmografi, urval

1999 Absolute Giganten
2006 Ein Freund von mir
2009 Mitte Ende August
2015 Victoria

Om filmen

I realtid, i en enda tagning utan paus eller klipp, följer Sebastian Schipper och fotografen Stura Grovlen fem ungdomar genom Berlins gator, i deras samtal, konfrontationer, vilopauser, sökande efter adrenalinkickar och framför allt den sköra gryende närheten mellan Victoria och Sonne,

Att använda en enda tagning har gjorts förr. Alexander Sokurov gjorde det i sin svepande historievandring genom Vinterpalatset i ”Den ryska arken”. Alfred Hitchcock gjorde det lätt maskerat i sin eleganta mordhistoria ”Repet”. Men ingen har lyckats som ”Victoria” förena form och innehåll, för att skapa illusionen av att just denna film aldrig kan löpa från början igen.

Tillfälligheternas spel om lojalitet, grupptillhörighet, naivitet, känslan av att vara utan framtid och vad som kan hända när man lämnar sina hemtama kvarter. Allt i takt till Victorias tolkning av Franz Liszts kaotiska Mefistofeles-vals. På vägen har Sebastian Schipper och hans team, inte minst skådespelarna med Laia Costa som Victoria i spetsen, redan många gånger kommit en rad filmkonventioner och förväntningar på skam.

Det är i de finstilta mellanrummen dramat uppstår och den starka känslan av att ingenstans utom just i detta Berlinkvarter, med just dessa människor kommer det att kunna upprepas, hur paradoxalt igenkännbart det än må vara.

Om regissören

Sebastian Schipper föddes 1968 i Hannover. Han inledde sin skådespelarkarriär huvudsakligen med biroller som exempelvis tysk soldat i Den engelske patienten. Schipper medverkade också i Winter Sleepers (1997) och Spring Lola (1998) i regi av Tom Tykwer. .

Med Absolute Giganten 1999 gjorde han sin långfilmsdebut som regissör och manusförfattare.

Under de följande åren var Schipper främst aktiv som skådespelare. För sin huvudroll i Tom Tykwers amorösa triangel Tre (2010), blev han nominerad som bästa skådespelare av Der Deutschen Film Kritik.

I februari 2015 presenterade han på Berlin International Film Festival sitt nya arbete som regissör, filmen Victoria. Den belönades med sex Lolas bl a för bästa regi vid Tysklands Film Award 2015.

Kulsnitt förra filmen Tjuvheder: 3,7

Sebastian Schipper


Källor: DN, IMDb, Filmportal.de. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org