Produktionsinfo

Regi:
Anne Zohra Berrached
Manus:
Anne Zohra Berrached
Längd:
103 min
Produktionsland:
DE
Produktionsår:
2016
Premiär i Sverige:
25 november 2016
Medverkande:
Julia Jentsch, Bjarne Mädel, Johanna Gastdorf, Emilia Pieske, Maria Dragus, Mila Bruk, Sabine Wolf, Karina Plachetka

Filmografi, urval

2010 Der Pausenclown
2013 Zwei Mütter
2016 24 Wochen

Om filmen

Astrid (Julia Jentsch) älskar strålkastarljuset och sitt liv som känd och uppburen ståuppkomiker. Hon lever ett gott liv med sin make Markus och deras 6-åriga dotter. Jämställda fattar de tillsammans alla viktiga beslut. Med skämtet som instrument ifrågasätter Astrid på scen det mesta, även sin egen och publikens människosyn. Hon gycklar med dubbelmoral och hyckleri. Så blir hon efterlängtat gravid igen. De väntar svar på fostervattenproverna. Astrid skämtar nu också om hur det är att vänta barn. Provsvaren anländer och de skyndar nervöst men upprymt förväntansfulla till gynekologen för besked… Barnet hon bär på är inte friskt. Beskeden får deras tillvaro att rämna och de ställs inför många existentiellt svåra frågor och inför val vi helst inte vill göra. Men livet rullar på som ingenting hänt – ”the show must go on”.

Ett gripande drama, men utan sentimentalitet, utvecklar sig. Filmen utmanar den som vågar pröva sina föreställningar om livet, om vad det innebär att vara människa.

Julia Jentsch är magnifik som Astrid. Hon lyckas gestalta svärtan och förmedla smärtan i parets belägenhet samtidigt som hon skapar medkänsla runt sig och inför de svåra val som slutligen är hennes – ensam.

Om regissören

Anne Zohra Berrached växte upp i Erfurt, Östtyskland. Efter studier och examen i socialpedagogik med fokus på psykologi i Frankfurt, arbetade hon som dramalärare i London i två år. Hon tillbringade nästan ett år utomlands, i Madrid och Yaoundé, Kamerun, innan hon fick arbete som regissörsassistent på Hansatheater och Ballhaus Ost i Berlin.  2009 började hon sin utbildning vid ett av Tysklands mest kända filmuniversitet, Film Akademie Baden-Württemberg i Ludwigsburg. Berrached brinner för sina filmberättelser och redan under sitt andra studieår väckte hennes novellfilm Heilige & Hure stort intresse och bjöds in till över 80 filmfestivaler runt om i världen. Året därpå slutförde hon sin första spelfilm Zwei Mütter som hade premiär på Berlinfestivalen 2013. 24 veckor, hennes andra film belönade tyska Filmakademin med Deutsche Filmpreis, en Silver Lola för bästa tyska film 2017.

Nyligen fyllde hon 35 år och hennes karriär har bara börjat…

Anne Zohra Berrached


Källor: Lida Bach i rezension.de, Uppsala Nya, IMDb, Thomas Hummitzsch i intelectures.de. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org