Produktionsinfo

Regi:
Robin Campillo
Manus:
Robin Campillo
Längd:
135 min
Produktionsland:
FR
Produktionsår:
2017
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel, Antoine Reinartz, Felix Maritaud, Ariel Borenstein, Aloïse Sauvage, Mehdi Touré, Simon Bourgade, Simon Guélat, Catherine Vinatier, Théophile Ray, Saadia Bentaïeb

Filmografi, urval

2004 Les revenants
2013 Eastern Boys
2017 120 battements par minute

Om filmen

Det är i början av 1990-talet i Paris. HIV är fortfarande en diagnos som obönhörligen leder till AIDS och en för tidig plågsam död. Det ska dröja ytterligare några år innan bromsmedicinerna kommer ut på marknaden.

Tidigt i filmen rusar ACT UP-aktivister in på ett läkemedelsbolag och avbryter mitt i ett möte. De skriker slagord och kastar fejkblod på väggarna. Man vill att läkemedelsbranschen men även politiker ska ta mer ansvar för de hivsmittades rättigheter och utvecklandet av läkemedel.

Men är det effektivt att driva kampen på detta militanta sätt?  Det förs livliga diskussioner på ACT UPs möten om hur man bäst ska gå tillväga för att driva sin kamp.

Vi får också möta några av ACT UP-aktivisterna. Nathan är hiv-negativ och ny i gruppen där han träffar den mer radikala, karismatiska och hiv-positive Sean. De dras till varandra; först i vänskap och sedan alltmer i kärlek.

120 taktslag i minuten i housemusiken som aktivisterna dansar till. 120 hjärtslag i minuten när man är sjuk och rädd men också när man är förälskad.

Om regissören

Robin Campillo föddes den 16 augusti 1962 i Marocko.

Som 20-årig homosexuell filmstudent i Paris under tidigt 1980-tal hörde han för första gången talas om HIV/AIDS. Media rapporterade om hur unga homosexuella män på USAs västkust drabbades och dog av AIDS och han blev fruktansvärt rädd. När hans partner insjuknande i AIDS ledde ångesten och rädslan att han engagerade sig i ACT UP, en internationell organisation som verkar för hiv-smittades rättigheter i kampen mot myndigheter och läkemedelsbolag. Robin Campillo kom att under tio års tid arbeta för ACT UP innan han återvände till filmbranschen.

120 slag i minuten belönades med juryns stora pris i Cannes 2017.

Robin Campillo


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org