Produktionsinfo

Regi:
Robert Altman
Manus:
Robert Altman
Längd:
105 min
Produktionsland:
US
Produktionsår:
2006
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Meryl Streep, Lindsay Lohan, Virginia Madsen, Woody Harrelson, Garrison Keillor, John C. Reilly, Lily Tomlin, Kevin Kline, Tommy Lee Jones, L.Q. Jones, Marylouise Burke, Maya Rudolph, Tim Russell, Sue Scott, Tom Keith

Filmografi, urval

1997 Jazz '34
1998 The Gingerbread Man
1999 Cookie's Fortune
2000 Dr. T and the Women
2001 Gosford Park
2003 The Company
2004 Tanner on Tanner
2006 A Prairie Home Companion

 Om regissören

Robert Altman (1925–2006) föddes i Kansas City och växte upp i en strängt katolsk familj med tyska, engelska och irländska anor. 1943 gick han in i flygvapnet (USAAF) och flög som andrepilot bombplan under andra världskriget. Efter slutförd tjänst 1947 bosatte sig Altman i Los Angeles och New York för att prova på skådespeleri, regi och manusförfattande. Då det initialt inte blev någon framgång tog han anställning på Calvin Company, världens största beställningsfilmbolag, där han regisserade ett sextiotal kortfilmer och skaffade sig nödvändig träning och erfarenhet i att göra film. Hans förmåga att hålla tidsscheman, budget och behärska tekniken grundlades under dessa år, vilket kom att gagna honom senare i karriären.

Snart fick TV-branschen upp ögonen för den pålitlige och kunnige filmaren Altman, som fick göra ett antal avsnitt för bl.a. Bonanza och Alfred Hitchcock presents under åren 1958–64. Efter ett bråk med Jack Warner (Warner Bros.) fick Altman kämpa för att få nya uppdrag och det var då han blev alltmer ”anti-Hollywood” i sin inställning till filmbranschen. Altman gjorde några långfilmer utan större framgång innan han erbjöds manuset till MASH , vilket hade avböjts av dussintalet regissörer. Filmen blev en stor succe både hos kritiker och publik och Altman följde upp med framgångar som McCabe & Mrs Miller, The Long Goodbye och Nashville.

Altman intresserar sig här mer för relationerna mellan karaktärerna än stora övergripande händelser. Manus är mer en skiss över händelser och sedan låter han skådespelarna improvisera relativt fritt. Detta är skälet till att Altman blir känd som ”skådespelarnas regissör”, ett rykte som hjälpte honom att få jobba med de mest välkända skådespelarna genom åren. För att ytterligare utvidga sin konstnärliga frihet startade Altman filmbolaget Lions Gate Films 1976.

Efter en konstnärlig svacka (med bl.a. Popeye) revitaliserades Altmans karriär 1992 med Spelaren (The Player), en satir om Hollywood och dess problem. Året därpå kom Short Cuts, baserad på Raymond Carvers noveller, om olika människoöden i Los Angeles under några dagar. Filmens fragmentariska och ihopflätade berättarsätt blev stilbildande och filmen blev en stor framgång. De följande årens filmer gjordes alltid i samarbete med fristående filmbolag för att garantera den konstnärliga friheten.

Efter fem Oscarsnomineringar utan något pris, fick Robert Altman en heders- Oscar 2006, kort före sin död i leukemi.

Om filmen

Filmens titel syftar på en radiocountryshow av typen som försvann för femtio år sedan, men programledaren G K (Garrison Keillor spelar sig själv, A Prairie Home Companion fanns på riktigt i 31 år) vägrar att ge upp i småstaden St Paul, Minnesota. Nu har emellertid radiostationen fått nya ägare, teatern Fitzgerald (efter författaren F Scott) skall rivas för att ge plats åt en parkeringsplats, det är sista natten med gänget i det allra sista programmet.

Altman tar oss med in till teaterns loger och minsta skrymslen och låter oss tjuvlyssna på samtal mellan artisterna som gör sig redo att äntra scenen. Allt kommer att ske denna enda kväll, sånger skall sjungas, reklamjinglar för småkakor, ketchup och rabarberpaj framföras, och naturligtvis gamla minnen och oförätter ventileras… Filmen är en nostalgisk spegling av mellanvästerns USA, en film där musiken och humorn står i centrum, och en film med överlag storartat skådespeleri. Meryl Streep och Lily Tomlin har nog aldrig varit mer levande på filmduken än här, som de sjungande systrarna (fyra från början) Yolanda och Rhonda i Johnson Girls. Vi var som The Carter Family förklarar Yolanda för sin dotter (Lindsay Lohan) och får frågan: ”Vilka var de?”. De var som vi, men kända… Woody Harrelson och John C Reilly trivs i rollerna som komiskt cowboyradarpar, men det mesta kretsar kring den lika märklige som karismatiske Garrison Keillor. Han gör bara sitt jobb, tycker han, och verkar vara helt omedveten om att han får med hela livet, dess glädjeämnen och vedermödor, i en direktsänd liten variete från bonnvischan.

Robert Altman


Källor: Wikipedia, Göteborgsposten. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org