Produktionsinfo

Regi:
Athina Rachel Tsangari
Manus:
Athina Rachel Tsangari
Längd:
95 min
Produktionsland:
GR
Produktionsår:
2010
Premiär i Sverige:
April 2011
Medverkande:
Ariane Labed, Yorgos Lanthimos, Vangelis Mourikis, Evangelia Randou

Filmografi, urval

1994 Fit
2000 The Slow Business of Going
2010 Attenberg
2012 The Capsule
2013 The Benaki Museum
2013 Venice 70: Future Reloaded
2015 Chevalier

Om filmen

Marina, 23 år, lever tillsammans med sin pappa, som är arkitekt,
i en traditionell grekisk industristad vid havet. När hon upptäcker att mänskliga beteenden är konstiga och främmande distanserar hon sig från livet. Istället väljer hon att observera alla dessa beteenden genom Sir David Attenboroughs filmer om gorillor
och från sin väninna Bella. Men så kommer en främling till stan och utmanar henne i mänskliga beteendemönster.

Om regissören

Athina Rachel Tsangari delar sin verksamhet mellan Grekland
och USA. Hon har bostad i såväl Austin, Texas som i Aten där hon är född. Hon studerade först litteratur vid universitet i Thessalo- niki men flyttade snart till USA för teaterstudier i New York för att sedan fortsätta till Austin och filmregistudier där. Filmkarriären inleddes med att Tsangari fick en liten roll i Richard Linklaters film Slacker 1991.

I Austin grundades HAOS Film 1997 genom ett samarbete mellan Tsangari och filmarkollegan Matt Johnson. Impulsen var produktionen av Tsangaris första långfilm The Slow Business of Going.

Ett uppdrag av helt annat slag fick hon 2004 då hon inbjöds att regissera och producera videoprojektionerna för ceremonierna vid såväl öppning som avslutning av de Olympiska spelen i Aten. Tsangari samarbetar på olika plan med regissören och skådespela- ren Giorgos Lanthimos. Han medverkar i Attenberg men har också regisserat Dogtooth som HAOS Film är medproducent till, liksom till Lanthimos första film Kinetta 2005.

Athina Rachel Tsangari sade i en intervju i början av året att ingenting har hänt i grekisk film under 20 år, men nu är den på uppgång. Attenberg och Dogtooth är exempel på denna utveckling: båda filmerna har fått stor uppmärksamhet och flera utmärkelser. Dogtooth visas på Filmmuseet den 2 november!

Athina Rachel Tsangari


Källor: IMDb, online.wjs.com, haosfilm.com & dn.se. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org