Produktionsinfo

Regi:
Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
Manus:
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Längd:
95 min
Produktionsland:
BE
Produktionsår:
2005
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Jérémie Renier, Déborah François, Jérémie Segard, François Olivier, Stéphane Bissot, Olivier Gourmet, Mireille Bailly

Filmografi, urval

1999 Rosetta
2002 Le fils
2005 L'enfant
2007 Chacun son cinema ou Ce petit coup au coeur quand la lumiere s'eteint et que le film commence
2008 Le Silence de Lorna
2011 Le gamin au vélo
2014 Deux jours, une nuit
2016 La Fille Inconnue

Om regissörerna

Bröderna Dardenne har nu en mer än 30-årig gemensam karriär bakom sig som lmare. De startade med att göra dokumentärer från olika arbetsplatser, gärna med arbetare som på något sätt känt sig illa behandlade, för att sedan visa lmerna på något närliggande café eller kyrka. De har fortsatt att i sina lmer skildra människors kamp för att överleva, ofta människor som lever i utkanten av samhället. En återkommande inspelningsplats är Seraing, en sli- ten och grå industristad i östra Belgien. Efter en del mer eller mindre lyckade projekt kom 1996 deras internationella genombrott Ett Löfte med en då 14 årig Jérémie Renier i huvudrollen. Ofta är det just unga amatörer som får spela huvudrollerna i deras lmer. Dardennes väljer en mödosam och lång process för att hitta exakt rätt karaktärer. De kan prov lma upp emot 1000 personer. När en eller ett par möjliga individer slutligen kvarstår har nästan alla lmens avsnitt redan lmats under urvalsprocessen. ”Vi har inget emot att arbeta långsamt, idissla som kor”. Mindre roller kan besättas med etable- rade skådespelare, som gärna återkommer i lm efter lm (Olivier Gourmet t.ex.).

Amatörer, enkel teknik med be ntligt ljus och ljud och rörlig videokame- raanvänds (i Rosetta en extremt rörlig kamera). På detta sätt blir lmerna relativt billiga att spela in. Bröderna har total kontroll över hela processen. Det har hittills varit vanligt i Belgien att regissören också är sin egen pro- ducent. Filmindustrin i Belgien är ung med rötter i 60-talet och inte särskilt omfattande. Fram till nu har bröderna Dardenne inte deltagit i några stora internationella lmprojekt, även om möjligheterna säkert nns efter alla framgångar på olika lmfestivaler. Filmerna har rikligt premierats och fått utmärkt kritik, men de har inte blivit några stora kassasuccéer. Bröderna har heller inga planer på lmarbete var och en på egen hand. ”Inte så länge Luc får mig att skratta gott när han berättar en historia jag egentligen kan utan och innan, varför undanhålla mig det nöjet?” säger Jean Pierre i en intervju.

Om filmen

Jérémie Renier spelar här Bruno, en 20-åring som försörjer sig som småtjuv och hälare, lever för dagen och är totalt utan samvete i sin jakt efter pengar. Hans 18-åriga ickvän Sonia och deras nyfödde son Jimmy ser han också som möjliga handelsobjekt. Och det är inte alls givet vem av dessa som egentligen åsyftas i rubriken barnet. Frågor om moral, skuld, försoning och ansvarstagande ställs i denna liksom i Dardennes tidigare lmer. Även fader- son temat återkommer i form av Brunos relation till en betydligt yngre pojke som arbetar för honom. Tekniken och skådespeleriet gör dokumentärkänslan stark. Kameran har nästan hela tiden Bruno i fokus.

Filmen vann Guldpalmen i Cannes 2006. Rosetta vann Guldpalmen 1999.

Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org