Produktionsinfo

Regi:
Kenneth Branagh
Manus:
Kenneth Branagh
Längd:
98 min
Produktionsland:
GB
Produktionsår:
2021
Premiär i Sverige:
2022
Medverkande:
Jude Hill, Caitriona Balfe, Judi Dench, Jamie Dornan, Ciarán Hinds, Lara McDonnell, Gerard Horan, Turlough Convery, Gerard McCarthy, Bríd Brennan, Sid Sagar, Colin Morgan, Olive Tennant, Vanessa Ifediora, Mark Hadfield, John Sessions

Filmografi, urval

2015 Cinderella
2016 Branagh Theatre Live: Romeo and Juliet
2017 Murder on the Orient Express
2018 All Is True
2020 Artemis Fowl
2021 Belfast
2022 Death on the Nile
2022 Untitled Bee Gees Biopic

Belfast

Året är 1969 och vi befinner oss i Belfast. Här bor 9-åriga Buddy med sin familj, en protestantisk arbetarfamilj. På gatan bor både protestantiska och katolska familjer och man delar vardagen. För Buddy är tillvaron enkel och okomplicerad och han lever som 9-åringar gör mest i slutet av 1960-talet. Men det är i denna tid som den långvariga och svåra konflikten mellan protestanter och katoliker på Nordirland gradvis trappas upp. Genom Buddys ögon ser vi hur den trygga vardagen byts mot otrygghet och oro alltmedan konflikten eskalerar. Han hör sina föräldrars och morföräldrars samtal om den komplicerade situationen och hur man ska ordna det bäst för familjen. När det börjar talas om att lämna Belfast för en tryggare tillvaro i England är det framförallt sorg och oro Buddy känner. Belfast är ju hans hem.

 

Om regissören:

Den brittiska regissören och skådespelaren Kenneth  Branagh har framförallt gjort sig känd för sina Shakespearetolkningar, både som skådespelare och som filmregissör. Han har även spelat i en mängd andra filmer, bla som Wallander i den brittiska versionen av Henning Mankells deckarserie.

I Belfast återvänder Kenneth Branagh till sin egen uppväxt i en protestantisk arbetarfamilj i Belfast på 1960-talet. 1969 var han själv 9 år gammal och i filmen tar han sig an en turbulent tid som satt spår i honom livslångt. Det var en tid av upptrappning av den nordirländska konflikten och för Kenneth Branaghs del ledde det till att familjen flyttade till en säkrare tillvaro i England.

Kenneth Branagh


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org