Produktionsinfo

Regi:
Ciro Guerra, Cristina Gallego
Manus:
Ciro Guerra, Cristina Gallego
Längd:
125 min
Produktionsland:
CO
Produktionsår:
2018
Premiär i Sverige:
22 februari 2019
Medverkande:
Carmina Martíñez, Natalia Reyes, Jhon Narváez, Greider Meza, José Vicente, José Acosta, Juan Bautista Martínez

Filmografi, urval

2019 Birds of Passage

Om filmen

Filmen tar sin början i mitten av 60-talet. Den mäktiga Pushaina-klanen som tillhör wayuufolket, en lokal indianstam på den ökenliknande Guajirahalvön i nordöstra Columbia, ställer till med stor fest då matriarken Ursulas (Carmiña Martínez) dotter Zaida (Natalia Reyes) ska genomgå den dansritual som ska göra henne till kvinna. Den ambitiöse men föräldralöse Rapayet (José Acosta) friar och ställs inför en övermäktig utmaning när storleken på hemgiften avslöjas. En tid senare kommer några nordamerikanska fredskårister förbi byn och frågar om det finns marijuana att köpa. Rapayet ser en möjlighet att ta en genväg i livet, tvärtemot byns hedersregler. Han börja tjäna pengar, grova pengar och snart är kommersen i full gång. Birds of Passage är en moralitet om pengars och västerlandets fördärvliga inflytande, om girighet och hederskultur som visar sig vara en dödlig cocktail. Det gamla traditionella stamsamhället kultur utmanas av rå västerländsk imperialism. Perspektivet skildras i huvudsak från stamsamhällets perspektiv i denna stundtals hisnande vackra och bitvis mycket grymma berättelse.  

Camilla Larsson i Sydsvenskan skrev: 

”Men allra vackrast är att den konsekvent lyckas visa på tillvarons och människans ständiga komplexitet. Det är inte bara girighet och makthunger som orsakar kaos och död. Det är också gamla traditioner och obändig hederskultur.”

Filmen har vunnit 17 priser och varit nominerad i olika kategorier vid 28 filmfestivaler.

Om regissören

Filmen är regisserad av det äkta paret Cristina Gallego och Ciro Guerra. Inspelningen av Birds of Passage var rent fysiskt mycket påfrestande i det heta ökenklimatet, filmteamet överraskades dessutom vid ett tillfälle av en stor översvämning som dränkte all utrustning i lera. Mitt under inspelningen som tog flera år, skildes paret som har två barn tillsammans, men kom överens om att filmen var större och viktigare än deras egen relation. Förtroendet som Gallego och Guerra byggt upp med wayuufolket sträcker sig över tio år tillbaka i tiden. Det bygger i stor utsträckning på att deras förra film Embrace of the Serpent, som filmstudion hade som extrafilm hösten 2017, visade stor respekt och lyhördhet för regnskogens invånare i Amazonas, deras levnadsvillkor och kultur. 

Av alla de filmer som på senare år har gjorts om sydamerikanska knarkkarteller, exempelvis netflixserierna Narcos och Pablo Escobar, som till stor del lånat sin estetik från gangsterfilmer, känns den här onekligen mer äkta och med ett konsekvent, etniskt perspektiv, solidariskt med ursprungsbefolkningen. 

Ciro Guerra, Cristina Gallego


Källor: Imdb, Indiewire. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org