Produktionsinfo

Regi:
Spike Lee
Manus:
Spike Lee
Längd:
135 min
Produktionsland:
US
Produktionsår:
2018
Premiär i Sverige:
7 september 2018
Medverkande:
John David Washington, Adam Driver, Topher Grace, Alec Baldwin, Jasper Pääkkönen, Harry Belafonte, Laura Harrier, Danny Hoch

Filmografi, urval

2014 Throw Like A Girl
2015 Chi-Raq
2016 2 Fists Up
2016 Michael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall
2017 Rodney King
2018 BlacKkKlansman
2018 Da Republic of Brooklyn
2018 Pass Over

Om filmen

BlacKkKlansman utspelar sig under 1970-talet i Colorado Springs och följer den förste afroamerikanske detektiven på polisavdelningen i staden, som ger sig ut för att infiltrera och avslöja Ku Klux Klan. Per telefon knyter han kontakter med ledningen för klanen. Tillsammans med en vit (judisk) kollega, som uppträder vid de verkliga mötena med klanmedlemmar, skaffar de sig insiderkunskap om organisationens planer. Berättelsen baseras på en verklig händelse, men är självklart tillspetsad av regissören Spike Lee: ”lika mycket en frejdig komedi, som en politisk smocka” tyckte SvT’s Fredrik Sahlin. I filmens slutscener dras trådarna från 1970-talets USA till dagens Trump-verklighet, där rasismen och alt right-rörelsen fortfarande är en högst påtaglig realitet.

Om regissören

Spike Lee, afroamerikansk regissör, föddes 1957 i Atlanta, Georgia och har regisserat, producerat och medverkat i en lång rad kritikerrosade spel- och dokumentärfilmer samt TV-serier. Han belyser bland annat frågor som rör rasdiskriminering, fördomar och klass i det amerikanska samhället. Han driver ett produktionsbolag, ”40 Acres and A Mule Filmworks”, som ger stöd till kreativt filmskapande. Mest kända av Lee’s filmer är kanske ”Malcolm X” (1992) med Denzel Washington i huvudrollen och två Emmyprisbelönade dokumentärer om New Orleans efter orkanen Katrina: ”When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts” (2006) och uppföljaren ”If God’s Willing and da Creek Don’t Rise” (2010). 

Vid filmfestivalen i Cannes 2018 vann han Grand Prix för BlacKkKlansman.

Spike Lee


Källor: Wikipedia; IMBD; New Yorker dec 24th, 2018; SvT Nyheter Film Fredrik Sahlin, 6 sept 2018. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Föregående visning 11/3:
« Förolämpningen
Påföljande visning 8/4:
Shoplifters »