Produktionsinfo

Regi:
François Favrat
Manus:
Emmanuel Courcol, Tatiana De Rosnay
Längd:
105 min
Produktionsland:
FR
Produktionsår:
2015
Premiär i Sverige:
2016-05-13
Medverkande:
Mélanie Laurent, Laurent Lafitte, Audrey Dana, Wladimir Yordanoff, Bulle Ogier, Anne Suarez, Anne Loiret, Lise Lamétrie, Kate Moran, Flora Djien

Filmografi, urval

2004 Le rôle de sa vie
2009 La Sainte Victoire
2015 Boomerang

Om filmen

Antoine (Laurent Lafitte) är i kris och börjar gräva i sitt förflutna i vilket hans mamma dog under mystiska omständigheter 30 år tidigare. I familjen är samtalsämnet tabubelagt och icke önskvärt. Det råder en påtagligt förljugen stämning som Antoine hotar genom att insinuera allt grövre anklagelser. Han har svårt att prata med sina döttrar eller sin psykolog om hur dåligt han mår. Den enda Antoine anförtror sig till är lillasyster Agathe som tycker att han ältar deras mors död för mycket.

En helg åker syskonen till föräldrahemmet på ön Noirmoutier vid Atlantkusten. De upptäcker flera detaljer som får Antoine att tvivla på om moderns död verkligen var en olycka. I svindlande vackra miljöer nystas gåtan upp bit för bit.

Filmen är baserad på boken ”Bumerang” av Tatiana de Rosnay, som också skrivit ”Sarahs nyckel”. Även den boken filmatiserades.

Om regissören

I 20-årsåldern började Francois Favrat studera naturvetenskap vid universitetet i Grenoble. Han visste emellertid redan då att han inte ville bli vare sig ingenjör eller lärare. Det var filmens värld han ville in i. I spårvagnen en kväll, på hemväg från biografen där han sett den italienska filmen Domani, som grep honom djupt, bestämde han sig för att ta steget in i den världen.

Favrat började skriva manus, arbeta som regiassistent och så småningom också som skådespelare. Hans första kortfilm, Mon meilleur amour, kom 2001. För den filmen vann han flera priser på  internationella kortfilmsfestivaler

2004 kom första långfilmen, Le rôle de sa vie, som fick ett starkt publikt genomslag. Karin Viard, en av huvudrollsinenhavarna (den andra var Agnès Jaoui) nominerades till en César för bästa kvinnliga skådespelare. Nästa långfilm, La sainte Victoire från 2009, är en thriller rörande kommunalvalet i Aix-en-Provence. Den tredje och senaste långfilmen är den aktuella Bumerang. Favrat har även fortsatt sitt arbete som manusförfattare och skådespelare och även producent av TV-film.

 

Kulsnitt Mustang: 16.00 4,0 / 18.30 4,1 / 21.00 4,0 / Totalt 4,1

François Favrat


Källor: www.imdb.com, www.lefigaro.fr, www.la-croix.com, www.dn.se, www.sydsvenskan.se . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org