Produktionsinfo

Regi:
Michel Gondry
Manus:
Michel Gondry
Längd:
131 min
Produktionsland:
FR
Produktionsår:
2013
Premiär i Sverige:
December 2013
Medverkande:
Romain Duris, Audrey Tautou, Gad Elmaleh, Omar Sy, Aïssa Maïga, Charlotte Le Bon, Sacha Bourdo, Philippe Torreton, Vincent Rottiers, Laurent Lafitte, Natacha Régnier, Zinedine Soualem, Alain Chabat, Marina Rozenman, Wilfred Benaïche, Tilly Scott Pedersen

Filmografi, urval

2008 Be Kind Rewind
2008 Tokyo!
2010 L'épine dans le coeur
2011 The Green Hornet
2012 The We and the I
2013 Is the Man Who Is Tall Happy?
2013 L'écume des jours
2015 Microbe et Gasoil

Om filmen

Filmen är baserad på en roman av Boris Vian (1920-59) som utkom 1947 men väckte då ingen större uppmärksamhet. Det var först under 60- och 70-talet som Vians publik växte till sig över hela världen och ”Dagarnas skum” vann erkännande som en fransk klassiker. Gondry har regisserat ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, en film som ofta återfinns på listor hos både kritiker och publik över en av de allra bästa filmerna som har gjorts. Han har verkligen skapat en egen visuell stil med klara inslag av surrealism. Till ”Dagarnas skum” har han även skrivit manus och arbetar för första gången med sina erkända landsmän Romain Duris och Audrey Tautou. Duris spelar Colin, en rik och vacker man som har en egen kock vid namn Nicholas som lagar lyxig mat till honom. Han lever i en fantastisk fantasivärld och när han träffar Chloë blir det vackra ännu vackrare. Djupt förälskade raseras deras idyll när en röntgen avslöjar att näckrosor (!) växer i hennes lunga. Filmen tar upp mörka ämnen som svår sjukdom men beskriver det på ett poetiskt och ljust sätt. Även om en del scener är söta är det först i filmens andra del, när svärtan kommer in i handlingen, som filmen och relationen växer. Nicolas utsökta rätter blir enklare och Colins pengar försvinner då han försöker behandla hustrun med den enda tillgängliga metoden: ständigt färska blommor på hennes mage. Colin tvingas omvärdera livet när han inte längre är rik och bakom den skojiga fasaden göms samhällskritik.

Om regissören

Gondry ville som ung bli konstnär eller uppfinnare och gick i konstskola där han mötte ett gäng killar, som han bildade musikgruppen Oui-Oui med. Han regisserade deras musikvideor, och en av dessa visades på MTV där sångerskan Björk råkade se den. Hon bad Gondry regissera en av sina tidiga musikvideor och efter detta har han regisserat ett flertal andra liknande videor åt till exempel musikgruppen Massive Attack samt flera reklamfilmer. Han har varit pionjär på flera sätt, inte minst i kameraarbetet och hjälpte till att skapa ”bullet time”-tekniken där man genom att använda hundratals kameror kan visualisera en kulas väg genom luften. Långfilmsdebuten kom 2001 med filmen Human Nature.

Michel Gondry


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org