Produktionsinfo

Regi:
Gustav Möller
Manus:
Gustav Möller, Emil Nygaard Albertsen
Längd:
86 min
Produktionsland:
DK
Produktionsår:
2018
Premiär i Sverige:
29 mars 2019
Medverkande:
Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Omar Shargawi, Johan Olsen, Jacob Ulrik Lohmann, Katinka Evers-Jahnsen, Jeanette Lindbæk

Filmografi, urval

2018 Den skyldige

Om filmen

Svenske Gustav Möller långfilmsdebuterar med en prisbelönad dansk thriller om en polismans kamp för att rädda en kvinna.

Polisen Asger har begått ett grovt tjänstefel och har i väntan på rättegång förpassats till larmcentralen där han tämligen avmätt svara på allmänhetens samtal. Ibland blir man påmind om filmmediets direkta tilltal, om hur det, väl nyttjat, kommunicerar direkt med vårt inre, med såväl reptilhjärnan som frontallobens konsekvenstänkande. Den skyldige utspelar sig nämligen långt bortom de datorgenererade flyktfantasier som ockuperar den absolut största delen av thrillerrepertoaren. I bild ser vi bara en huvudperson, perifert omgiven av några anonyma kollegor. En trist och begränsad spelplats. Teoretiskt sett borde detta stramt hållna kammarspel te sig rätt torftigt. Ändå sitter vi som på nålar i väntan på nästa samtal. 

Gustav Möller förlitar sig helt på vår medskapande förmåga att fylla i de bilder som saknas. Med väl valda ”signalord” och intrigmarkörer manar han fram bilderna ur våra referensramar. Sålunda ett slags interaktiv thriller där regi, manus och inte minst huvudrollsinnehavaren Jakob Cedergren går i armkrok med publiken och skapar en förtätad, suggestiv thriller.

Filmens upplägg påminner om den brittiska filmen Locke (Filmstudion 2014) som utspelar sig helt i förarsätet på den bil, där Hardy sitter upptagen i telefon i lika många minuter som Den skyldige rullar. Svenskdanske Jakob Cedergren är minst lika energiskt övertygande som sin engelske kollega.

Om regissören

Även Gustav Möller är från Sverige men har precis likt andra svenskar som Ali Abbasi (Gräns), Isabella Eklöf (Holiday), Amanda Kernell (Sameblod), Lisa Aschan (Apflickorna) pluggat filmregi i Danmark. Långfilmsdebuten vittnar med sitt täta berättande och tydliga form på ett redan oerhört definierat regissörskap. För filmen Den Skyldige har han tagit hem publikpriset på filmfestivalerna i Sundance och Rotterdam.  

 

Gustav Möller


Källor: SVT. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org

Påföljande visning 23/9:
Sir »