Produktionsinfo

Regi:
Khadar Ayderus Ahmed
Manus:
Khadar Ayderus Ahmed
Längd:
82 min
Produktionsland:
DJ/FI/FR/DE/SO
Produktionsår:
2021
Premiär i Sverige:
2022
Medverkande:
Omar Abdi, Yasmin Warsame, Kadar Adboul-Aziz Ibrahim, Samaleh Ali Obsieh, Hamdi Ahmed Omar, Awa Ali Nour, Amina Ayanleh Omar, Mouhoubo Osman Eleyeh, Fardouza Moussa Egueh, Faiza Ibrahim Aden, Radiya Omar, Saharla Ahmed Moussein, Saad Ahmed Roble, Kadir Said Khaireh, Djama Ibrahim Osman, Abdillahi Doualeh Robleh, Mohamed Moussa Goumaneh, Mohamed Laurent Absie

Filmografi, urval

2018 Yövaras
2021 Guled & Nasra
2022 Night Stop

Om filmen

Dödgrävarens hustru är framförallt en kärlekssaga och handlar om hur mycket man är beredd att offra för den man älskar. Guled och Nasra bor med sin son i en fattig kåkstad i Djibouti. Guled arbetar som dödgrävare men Nasra är svårt sjuk och behöver en operation för att överleva. I ett samhälle där sjukvården helt och hållet bekostas av den enskilde själv är detta med operation något som många inte har råd med. Inte heller Guled och Nasra har tillräckligt med pengar men Guled vill verkligen göra allt för att försöka få fram pengarna som behövs.

 

Om regissören

Khadar Ayderus Ahmed föddes 1981 i Somalias huvudstad Mogadishu. Som 16-åring kom han tillsammans med sin familj som flykting till Finland där han numera bor. Sitt filmintresse fick han första gången han besökte en biograf i Helsingborg. Att se film på bio var inget man kunde göra i Mogadishu. Däremot var han uppväxt i en historieberättande tradition och i sitt filmskapande vill han få fram en tydligt berättad historia. Efter att ha arbetat som scriptwriter och regisserat några kortfilmer är Dödgrävarens hustru Khadar Ayderus Ahmeds första långfilmen. Att det skulle handla om just en dödgrävare har sitt ursprung i när hans brorsbarn dog och det blev komplicerat med logistiken kring begravningen. Brodern pratade då en del om hur det var i hemlandet Somalia, att där fanns väntande dödgrävare utanför alla sjukhus och att den döde på så sätt snabbt kunde tas om hand och begravas. Detta födde hos Khadar Ayderus Ahmed tankar som sedan ledde fram till filmen.

Khadar Ayderus Ahmed


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org