Produktionsinfo

Regi:
Magnus von Horn
Manus:
Magnus von Horn
Längd:
102 min
Produktionsland:
PL/FR/SE
Produktionsår:
2015
Premiär i Sverige:
2015-11-20
Medverkande:
Ulrik Munther, Mats Blomgren, Loa Ek

Filmografi, urval

2011 Utan snö
2015 Efterskalv

Om filmen

Efter två år på anstalt återvänder John hem… Minnena och orsaken till hans internering påverkar fortfarande människorna på hemorten. Bakom vardagens grå gardiner lurar rädslan, ilskan och tomheten i relationerna, stumheten. Oförmågan till samtal, inte minst i hans egen familj, tre generationer stumma, oförstående män/pojkar som aldrig kunnat kommunicera om annat än saker och vad man gör med tingen, får de mänskliga mötena att tömmas på innehåll. Filmen avtäcker en skrämmande och obehaglig tomhet i den annars bekanta vardagligheten. Allt är i grunden förändrat men det vill ingen kännas vid. Ingen vågar eller är mogen att ta ansvar för situationen utan hukar och vill helst att allt ska vara som förut…

Filmens polske fotograf Lukasz Zal, med Oscarsvinnande Ida på sitt cv har med sitt egensinniga bildspråk stor del i att berättelsens kvava, instängda känslor drabbar åskådaren.”Man får nästan andnöd av allt som inte sägs, som ligger och skaver i människorna”, säger Fredrik Sahlin.

Om regissören

Magnus von Horn (f 1983) ”växte upp i en övre medelklassidyll utanför Göteborg”, men hans ämnesval är hittills långtifrån idylliska. En avgörande händelse i hans yrkesliv var när han som en av tre utlänningar lyckades ta sig in på den 5-åriga regilinjen på Nationella polska filmskolan i Lodz, som skolat regissörsprofiler som Roman Polanski, Krzysztof Kieslowski och Andrzej Wajda. Redan under de stenhårda intagningsproven förstod han varför den betraktas som filmskolornas svar på främlingslegionen. Efter examen bosatte sig von Horn i Warszawa.

Att den polska filmskolan profilerat sig på bildberättande i en europeisk tradition märks. Efterskalv är filmad i en stram, statisk och suggestiv stil av Lukasz Zal som Oscarsnominerades för fotot till filmen Ida.

Det är heller ingen överraskning att han inspireras av egensinniga regissörer som inte gör det lätt för sig, som till exempel Michael Haneke, Carlos Reygadas och Kim Ki-Duk. Och, inte minst, fransmannen Bruno Dumont. ”Jag blev helt knockad när jag såg Dumonts Jesu liv. ”Jag stjäl med stolthet från honom och tycker att hans bildberättande är magiskt!” säger von Horn.

Före långfilmsdebuten har von Horn har gjort två filmer med våld som tema, Radek en kort dokumentär om en 25-årig våldsverkare och så hans Guldbaggenominerade avgångsfilm Utan snö som delvis bygger på en händelse i Rödeby 2007, då en pappa sköt mot några killar som trakasserade hans son.

Idén till Efterskalv fick von Horn från ett svenskt rättsfall. ”Det som fångade mitt intresse var hur lite det egentligen var som skilde”… mig och pojken. Gräver vi tillräckligt djupt i andra hittar vi spegelbilder av oss själva”, säger han. (En annan händelse som påverkat honom var när han för tio år sedan blev rånad efter att han flyttat till polska Lodz.

Sedan världspremiären i Cannes har Efterskalv som sagt givit upphov till många ”efterskalv” i hela världen. ”De mest intressanta reaktionerna fick jag i Bogotá, Colombia där man är mitt uppe i en komplicerad fredsprocess. Efter visningen blev det en livlig diskussion om hur samhället skulle kunna förlåta förövare, mördare och hur de ska kunna återanpassas i samhället. Oerhört inspirerande att det finns något universellt med filmen.”

 

Magnus von Horn


Källor: DN, IMDb, Le Film francais, SFI. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org