Produktionsinfo

Regi:
Sally Potter
Manus:
Sally Potter
Längd:
71 min
Produktionsland:
GB
Produktionsår:
2017
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Timothy Spall, Kristin Scott Thomas, Patricia Clarkson, Bruno Ganz, Cherry Jones, Emily Mortimer, Cillian Murphy

Filmografi, urval

1988 I Am an Ox, I Am a Horse, I Am a Man, I Am a Woman
1993 Orlando
1997 The Tango Lesson
2001 The Man Who Cried
2004 Yes
2009 Rage
2013 Ginger & Rosa
2018 The Party

Om filmen

Janet döljer uppenbarligen något för sin man Bill (Timothy Spall), akademikern, den som kanske ändå har huvudrollen där han gravitetiskt, tämligen berusad, sitter i sin fåtölj mitt i vardagsrummet. Han är mestadels tyst ända tills han i dramats peripeti tillkännager en förkrossande nyhet. 

The Party är ett koncentrerat svart kammarspel (71 min) som iakttar det klassiska dramats enheter, tidens, rummets och handlingens. Det märks att Sally Potters handplockade ensemble stortrivs, de är ytterst samspelta och verkar själva njuta av inspelningen, replikerna far som kastknivar genom rummet. Ett lätt understatement är att Janet knappast är den enda som spelar under täcket. Stora och små livslögner avslöjas, egon punkteras och masker faller. Allt är mycket dråpligt och på samma gång ganska förfärligt. Som livet ungefär. 

 

Om regissören

Manusförfattaren och regissören Sally Potter har kallat sin kritikerrosade film ”en komediförpackad tragedi”. Hon har tidigare bland annat gjort The tango lesson (1997) och Orlando (1992).

Sally Potter


Källor: imdb.com, svd.se. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org