Produktionsinfo

Regi:
Iram Haq
Manus:
Iram Haq
Längd:
106 min
Produktionsland:
NO
Produktionsår:
2017
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Maria Mozhdah, Adil Hussain, Ekavali Khanna, Rohit Saraf, Ali Arfan, Sheeba Chaddha, Lalit Parimoo, Freddy Singh, Jannat Zubair Rahmani, Nokokure Dahl, Isak Lie Harr, Maria Bock, Trine Wiggen, Sara Khorami

Filmografi, urval

2009 Skylappjenta
2013 Jeg er din
2017 Hva vil folk si

Om filmen

Fokus i filmen ligger på relationen mellan Nisha och hennes pappa; en pappa som verkligen älskar sin dotter och vill henne allt väl men vars blick och handlingar styrs av tunga traditioner och värderingar. Vad ska folk säga är en angelägen film om hederskulturens kvinnoförtryck och stränga kollektiva kontroll av individen, en realitet för många unga kvinnor idag. En verklighet som inte blir mindre komplicerad av de varma relationerna mellan far och dotter. SVT:s Fredrik Sahlin menade i sin recension att huvudrollsinnehavaren, den långfilmsdebuterande Maria Mozhdah, ”övertygar ut i yttersta epitelcell, hon levererar ett så spektakulärt starkt porträtt av en människa som är kluven mellan både yttre och inre krav att jag får påminna mig om det är en fiktion som rullar där uppe på duken.”

Om regissören

Iram Haq (född 1976) är en norsk regissör uppvuxen i en pakistansk familj. Efter att ha arbetat som skådespelare inom både teater, film och TV började hon regissera. Vad ska folk säga är hennes andra långfilm och baseras på hennes egna upplevelser när hon som 14-åring fördes av sina föräldrar till Pakistan, ett land som hon aldrig tidigare ens besökt. Efter vistelsen i Pakistan bröt hon kontakten med föräldrarna och först 25 år senare, strax innan faderns död, fick hon åter kontakt med fadern och fick till någon sorts försoning.

Iram Haq


Källor: . Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org