Produktionsinfo

Regi:
Hirokazu Koreeda
Manus:
Hirokazu Koreeda
Längd:
124 min
Produktionsland:
JP
Produktionsår:
2017
Premiär i Sverige:
Medverkande:
Masaharu Fukuyama, Koji Yakusho, Shinnosuke Mitsushima, Mikako Ichikawa, Izumi Matsuoka, Isao Hashizume, Suzu Hirose, Hajime Inoue, Makita Aju, Yuki Saito, Kotaro Yoshida

Filmografi, urval

2013 Sådan far, sådan son
2015 Systrarna
2016 Efter stormen
2017 Tredje mordet
2018 Manbiki kazoku

Om filmen

Tredje mordet är inte, som namnet kan antyda, ett genrekriminaldrama i största allmänhet utan snarare ”Dostojevskij på japanska” som Katarina Wikars uttryckt det i radions Kulturnytt. Misumi är utsläppt ur fängelset där han suttit för ett mord, arbetar på en livsmedelsfabrik och är nu anklagad för rånmord på sin chef som han också eldat upp på stranden. Åklagarsidan yrkar på dödsstraff. Filmen följer en av försvarsadvokaterna, Shigemoris, labyrintiska väg genom Brottet och straffet. Redan titeln utmanar: vilket är det tredje mordet? Ett intrikat existentiellt drama som Koreeda målar upp, ofta med extrema närbilder på ansikten på var sin sida om gallret eller glaset.

 

Om regissören

Den japanske regissören Hirokazu Koreeda, som föddes i Tokyo 1962, tänkte från början bli författare. Men efter examen vid Waseda-universitetet 1987 blev han regissörsassistent vid televisionen. Han började sin bana med dokumentärfilmer och den första spelfilmen, Maboroshi no hikari (engelsk titel Maborosi) kom 1995. Filmen vann priser vid flera festivaler, bl. a. i Venedig och Chicago.

Familjerelationer på gott och ont brukar vara i fokus i Koreedas filmer som ofta har en långsam och helt annan rytm och dramaturgi än den gängse. Återkommande teman är förlust, övergivenhet och viktiga minnen. Utöver regissör är Koreeda inte sällan även manusförfattaren. Flera av hans manus är uppbyggda kring en person eller någonting annat som inte förekommer i själva filmen.

Koreedas senaste film, Shoplifters, var hans sjunde film som tävlade på filmfestivalen i Cannes. För den filmen fick han det mest åtråvärda priset på Cannes-festivalen, Guldpalmen. Utöver kvällens film har Filmstudion tidigare visat Still walking, Sådan far, sådan son och Systrarna av Hirokazu Koreeda.

Hirokazu Koreeda


Källor: imdb.com, dn.se, Sight and Sound, Kulturnytt i P1, svt.se/nyheter. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org