Produktionsinfo

Regi:
Maïwenn
Manus:
Maïwenn, Etienne Comar
Längd:
130 min
Produktionsland:
FR
Produktionsår:
2015
Premiär i Sverige:
2016-03-18
Medverkande:
Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot, Louis Garrel, Isild Le Besco, Chrystèle Saint-Louis Augustin, Patrick Raynal, Paul Hamy, Yann Goven, François-Marie Banier, Norman Thavaud

Filmografi, urval

2006 Pardonnez-moi
2009 Le Bal des actrices
2011 Polisse
2015 Mon roi

Om filmen

Efter en ”olycka” i skidbacken tvingas Tony (Emmanuelle Bercot) till en lång rehabilitering. Hon får tid att reflektera över sitt stormiga förhållande med Georgio (Vincent Cassel) och vad som är viktigt i livet. Längs minnets länkar återvänder hon tio år tillbaka, då de möttes och drabbades av en erotisk passion, en närmast besatt förälskelse, inledningen till ett lidelsefullt kärleksförhållande. Berättelsen utvecklar sig till ett relationsdrama om passion och – frigörelse. Åskådaren inbjuds till att bli förförd av och känna empati med de älskande eller möjligen – förfärad och/eller fördömande.

Lika tydligt som hos vem regissören har sina djupaste sympatier är att hon tycker om och har förståelse för både Tony och Georgio. Hon överlåter tolkningen av deras intensiva relation till betraktaren.

Om regissören

Maïwenn påstås vara förebilden för den föräldralösa Mathilda i Luc Bessons León och är kanske inte enbart så ”ljuv” som hon ser ut. Född 1976 som Maïwenn Le Besco växte hon upp i ett splittrat hem. Hennes multibegåvade mamma, skådespelerskan Catherine Belkhodja tog tidigt med henne till teatern. Livet backstage blev Maïwenns barndomshem och skola. ”Vissa barn gör tavlor av makaroner och kartong för att göra mammor glada, jag sprang på provspelningar”. Hennes formella utbildning saknar det mesta. Maïwenns ”universitet” har varit livets hårda skola. I debutlångfilmen Pardonnez-moi, som fick två Césarnomineringar, gjorde hon upp med sin våldsamma pappa och självupptagna mamma. Le Bal des actrices är en mockumentär om skådespelarlivet. Hon har hittills gjort 33 filmroller, regisserat och skrivit manus till 5 långfilmer.

I Cannes 2011 belönades Polis med juryns stora pris. Förutom att Förförd 2015 var nominerad till Guldpalmen fick Emanuelle Bercot 2015 priset som bästa kvinnliga skådespelerska. Maïwenn och Bercot är för övrigt ett kompletterande radarpar att räkna med: ”Maïwenns öppenhet och totala ointresse för regler och konventioner är en kvalitet i en kreativ process. Men hon är inte särskilt metodisk, till skillnad från mig som alltid varit en typisk duktig skolflicka”, har Bercot sagt.

 

Kulsnitt Sauls son: 16.00 3,6 / 18.30 3,4 / 21.00 3,4 / Totalt 3,5

Maïwenn


Källor: www.imdb.com, www.dn.se, www.sydsvenskan.se, http://www.premiere.fr/film/Mon-Roi/critiques, https://www.youtube.com/watch?v=2t97wC-rTOc. Bakgrundsbild och poster © themoviedb.org